Bílý dům snížil odhad rozpočtového deficitu, i tak bude rekordní

24.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Bílý dům včera nepatrně snížil odhad rozpočtového deficitu na letošní rok a nově předpokládá, že schodek bude činit 1,47 bilionu dolarů (asi 28,7 bilionu Kč). Je to zhruba o 84 miliard dolarů méně, než vláda předpovídala v únoru, i tak to ale bude znamenat nový rekord. Bílý dům tak de facto říká, že si musí půjčit 41 centů na každý dolar, který chce utratit.

Administrativa zároveň varovala, že americká ekonomika narazila na silný "protivítr" a fiskální problémy jsou nadále velmi vážné. I když v novém výhledu nejsou žádné zásadní změny, Bílý dům přiznává, že nynější situace je nepřijatelná.

Za zhoršením vyhlídek na příští rok je pokračující pokles daňových příjmů, ale i fakt, že ekonomika se z krize zotavuje pomaleji, než se Bílý dům dříve domníval. Snížení deficitu patří k prioritám prezidenta Baracka Obamy i Kongresu, kde mají většinu demokraté. Administrativa se také snaží o výraznější růst počtu pracovních příležitostí, nicméně nezaměstnanost se navzdory oživení ekonomiky drží vysoko.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT