Dotace 135 milionů korun navýší kapacitu a standard ubytování pro turisty v Moravskoslezsku

22.07.2010 | , Regionální rada Moravskoslezsko
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.7. 2010 Regionální rada Moravskoslezsko dnes podpořila výstavbu a modernizaci 13 turistických ubytovacích zařízení. Dotace 134,6 milionů korun z Regionálního operačního programu (ROP) Moravskoslezsko pomůže zvýšit počet hotelů, penzionů a jiných zařízení, kapacitu a kvalitu ubytování i úroveň doprovodných služeb. Realizací projektů vznikne 44 nových pracovních míst. Hodnocením prošlo 36 záměrů.

„Při výběru lokality je pro turisty často rozhodující kvalita ubytování a doprovodných služeb. Za pomoci dotace se nyní obojí na třinácti místech zvýší. Znamená to více turistů i jejich delší setrvání v regionu," uvedl Jiří Vzientek, člen Výboru Regionální rady Moravskoslezsko a náměstek hejtmana kraje zodpovědný za cestovní ruch.

 

Vzniknou čtyři zcela nová ubytovací zařízení o kapacitě 96 lůžek. Dotaci 14,7 milionů korun získá občanské sdružení Institut EuroSchola na výstavbu tříhvězdičkového hotelu, který má vyrůst u zábavního centra Ameryka nedaleko Jablunkova. Projekt je naceněn na 31,5 milionů korun. Hotel nabídne 30 lůžek v 10 pokojích, konferenční a vzdělávací prostory.

Za ostatními 12 projekty stojí podnikatelé a firmy.Výstavba tříhvězdičkového Penzionu Hermes v Krnově-Ježníku si vyžádá přes 42,5 milionů korun celkových výdajů, z toho dotace činí 15 milionů korun. Součástí penzionu o kapacitě 38 lůžek v 17 pokojích a 2 apartmánech bude i restaurace. Bezmála na 17 milionů korun přijde přeměna lázeňského domu Šárka v Karlově Studánce na čtyřhvězdičkovou depandanci pro náročnou klientelu. Dotace je 4,6 milionů korun. V chráněném památkovém objektu je nyní ubytován personál, po rekonstrukci nabídne 16 lůžek pro turisty. O čtyři ubytovací místa méně přibude v dvouhvězdičkovém wellness penzionu Bajusz v Bystřici nad Olší. Nové ubytování vznikne rekonstrukcí bývalého motelu. Výdaje představují 7,5 milionů korun, z toho schválená dotace je 2,7 milionů korun.

Přístavba a rozšíření kapacit nebo rekonstrukce s navýšením standardu čeká devět stávajících ubytovacích zařízení. Vzniknou nebo budou vylepšeny pokoje s 505 lůžky. Rozsáhlou modernizací projde 99 pokojů a sociální zázemí v Sanatoriích Klimkovice. Vyřeší neuspokojivý stav ubytovacích kapacit v části jedné z budov. Celkové výdaje mají být 41,7 milionů korun, dotace na projekt je 15 milionů korun. Stejná dotace je připravena na rekonstrukci rodinných chatek u Hotelu Excelsior v Horní Lomné a doprovodné vybavení pro sport a volný čas. Celková investice se blíží 40 milionům korun. Revitalizace budovy hotelu Horizont v Kunčicích pod Ondřejníkem bude spojená s rekonstrukcí restaurace a rozvojem dalších aktivit. S dotací 15 milionů korun představují celkové výdaje 33,1 milionů korun. Dalších bezmála 15 milionů z ROP Moravskoslezsko je určeno na zkvalitnění ubytování v hotelu Sepetná a penzionu Sluníčko v Ostravici s celkovými výdaji 36,5 milionů korun.

Peníze z EU pomohou také rozšíření areálu Stadion v Bystřici nad Olší, nástavbě a zvýšení standardu hotelu Brioni v Ostravě na čtyřhvězdičkový hotel, rekonstrukci a přístavbě sportovně-rekreačního areálu s ubytovnou a penzionem v Žimrovicích. Penzion Mc Limon v Šenově u Nového Jičína čeká rozšíření služeb a certifikace na tříhvězdičkový hotel se zázemím pro wellness. Rekonstrukcí projde sportovně-turistické centrum Hadinka v Klokočově u Vítkova.

„Vybrány byly ty nejlepší projekty vzešlé z hodnocení. Aby mohly být podpořeny, došlo k navýšení původně plánované dotace," poukázal David Sventek, ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, na přibližně třetinovou úspěšnost předložených záměrů a navýšení dotace z původních 100 milionů korun o dalších 35 milionů korun. „Důvodem neúspěchu pak byla nejčastěji nízká ekonomická návratnost projektů, zapříčiněná nepodloženými daty v marketingové analýze," objasnil Sventek. Specifikem bylo avizované omezení maximální výše dotace pro jeden projekt na 15 milionů korun.

V dubnu minulého roku podpořila Regionální rada Moravskoslezsko 12 obdobných projektů. Ze schválené dotace 254,5 milionů korun z ROP Moravskoslezsko ale 45,5 milionů korun nenajde původního uplatnění. Čtyři žadatelé totiž z různých důvodů odstoupili od realizace ještě před podpisem smlouvy o poskytnutí dotace. Zbývajících osm projektů je v realizaci nebo úspěšně ukončených.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT