Počet průmyslových zakázek v EU i v eurozóně prudce roste

22.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet průmyslových zakázek v eurozóně i v celé Evropské unii v květnu prudce vzrostl. Zatímco index pro zakázky v dubnu rostl jen o 0,6 procenta respektive 0,3 procenta, v květnu to bylo již o 3,8 procenta v zemích platících evropskou jednotnou měnou a o 2,7 procenta v celé evropské sedmadvacítce.

Ještě výraznější je ale růst v meziročním srovnání, který jasně potvrzuje, že současné ekonomické oživení v EU táhne právě průmysl. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku index průmyslových zakázek v květnu vzrostl o 22,7 procent v eurozóně a o 20,1 procenta v Evropské unii.

V meziměsíčním srovnání přitom k zemím, kde se průmyslu daří nejlépe, patří i Česko. To je mezi třemi zeměmi, kde v květnu zakázky rostly nejrychleji v celé unii, konkrétně o 7,5 procenta. Z rychlejšího růstu se mohou těšit jen Dánové (13,4 procenta) a Estonci (12,1 procenta).

I nadále ale v evropské sedmadvacítce existují země, kde se objem průmyslových zakázek ve srovnání s dubnem letošního roku propadl. Nejvíce pak v Řecku (-6,1 procenta), které se díky dluhům ocitlo na pokraji bankrotu, ale i v Nizozemsku (-6,1 procenta) a Velké Británii (-2,8 procenta).

V meziročním srovnání se ovšem zakázky propadaly právě jen v těžce zkoušeném Řecku (-1,0 procenta) a pak již jedině v Dánsku (-1,0 procenta).

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT