Primárním emisím (IPO) se dařilo i ve druhém čtvrtletí

22.07.2010 | , Ernst & Young
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.7. 2010 Ve druhém čtvrtletí letošního roku se primárním veřejným emisím akcií (IPO) i přes současnou situaci na kapitálových trzích podařilo udržet nastoupený úspěšný trend, a to pokud jde o počet emisí i objem kapitálu získaného jejich prostřednictvím.

Oživení je patrné zejména ve srovnání se stejným obdobím v roce 2009, kdy trhy stagnovaly a počet IPO i jejich hodnota byly téměř pětinásobně nižší. Jak vyplývá z pravidelné čtvrtletní zprávy společnosti Ernst & Young (Q2 2010 Global IPO update), nejvíce k dobrým výsledkům přispěly silné asijské trhy a větší aktivita na amerických i evropských burzách. Podle Petry Wendelové, partnerky Oddělení transakčního poradenství Ernst & Young, se IPO začínají probouzet i v České republice. „V tuto chvíli je na spadnutí několik emisí akcií, včetně dvou, na kterých se podílíme."

Ve druhém čtvrtletí se po celém světě uskutečnilo 301 primárních emisí v celkové hodnotě 46,1 mld. USD (v prvním čtvrtletí proběhlo 289 IPO v hodnotě 52,8 mld. USD). Za celé první pololetí letošního roku umístilo akcie na burze 590 společností, které tímto způsobem získaly finanční prostředky v celkové hodnotě 98,8 mld. USD. Pro srovnání – za stejné období loňského roku proběhlo pouze 134 emisí celkem za 11,8 mld. USD.

 

„Podmínky pro primární emise jsou stále náročné, především kvůli přetrvávající nestabilitě globálních kapitálových trhů, které reagují na krizi způsobenou rostoucím zadlužováním států,“ upozorňuje Vladislav Severa, vedoucí partner Oddělení transakčního poradenství Ernst & Young: „Zájem společností o primární emise však výrazně roste. Největší zásluhu na oživení globálních kapitálových trhů má díky svému obrovskému růstovému potenciálu Asie.“

Největší transakcí druhého čtvrtletí je dubnová emise akcií pojišťovny Samsung Life Insurance Co Ltd na korejské burze v hodnotě 4,4 mld. USD. Asijské burzy jsou stále jasným tahounem primárních emisí, ve druhém čtvrtletí se na nich uskutečnilo 159 transakcí v celkové hodnotě 25,7 mld. USD (což představuje 65 % celosvětového trhu). Výsledky za předchozí čtvrtletí, kdy proběhlo 172 emisí v hodnotě 35,4 mld. USD, byly sice výrazně lepší, nicméně je nutné si uvědomit, že velký podíl na tom měla jedna rekordní transakce, a to emise společnosti Dai-ichi Life Insurance Co Ltd na tokijské burze v hodnotě 11 mld. USD. Odhlédnuto od ní zaznamenaly primární emise v Asii ve druhém čtvrtletí mírný nárůst. Největší zásluhu na tom má Čína díky své silné ekonomice, 9% růstu HDP, vysokým ziskům společností a v neposlední řadě díky nově otevřené burze ChiNext, určené speciálně pro menší soukromé podniky, která vznikla v rámci již existující burzy v čínském Šen-čenu.

Vzrůstající zájem o IPO společností vlastněných private equity investory

Mezi dvacítkou největších primárních emisí realizovaných v prvním pololetí letošního roku je pět společností, za nimiž stojí private equity investoři. Konkrétně jde například o společnost Amadeus IT Holding SA (madridská burza, hodnota emise 1,9 mld. USD), Kabel Deutschland GmbH a Brenntag Holding GmbH (Deutsche Borse, v obou případech 1,0 mld. USD) a Chr. Hansen Holding A/S (kodaňská burza, 907 mil. USD).

„Řada těchto společností působí v prosperujících odvětvích, jako jsou technologie, média, zábavní průmysl nebo zdravotnictví. Při úpisu primárních emisí v těchto odvětvích je zájem investorů troj- až pětinásobný, což nejlépe ilustruje, jak velká poptávka po těchto akciích je,“ říká Vladislav Severa.

Více primárních emisí v Evropě i USA

Z evropských zemí bylo ve druhém čtvrtletí letošního roku nejaktivnější Polsko, kde se uskutečnilo 20 IPO v celkové hodnotě 4,1 mld. USD, zatímco v předchozím čtvrtletí to bylo 14 emisí za pouhých 42 mil. USD. Také dvě z deseti největších IPO byly realizovány v Polsku: společnost Powszechny Zaklad Ubezpieczen SA získala v květnové primární emisi na varšavské burze celkem 2,7 mld. USD, což představuje ve sledovaném čtvrtletí druhou největší transakci, společnost Tauron – Polska Energia SA se zařadila na šesté místo díky IPO za 1,3 mld. USD. Polský hrubý domácí produkt by měl v letošním roce podle předpokladu vzrůst o 3,5 % a očekává se také stabilní růst veřejné i domácí spotřeby. Zdá se tedy, že zdejší ekonomice se podařilo přestát hospodářskou krizi lépe než většině ostatních středo- a východoevropských zemí.

„I když pražská burza patří v oblasti IPO tradičně k méně aktivním oproti Varšavě, i zde se ještě letos očekávají nové emise. Ernst & Young asistuje s přípravou IPO dvěma významným českým společnostem," upozorňuje Petra Wendelová, partnerka Oddělení transakčního poradenství Ernst & Young.

Lepší výsledky oproti předchozímu čtvrtletí zaznamenaly i další významné světové trhy: ve Spojených státech získaly společnosti ve 33 IPO celkem 4,7 mld. USD, v Indii 2,9 mld. USD (8 IPO) a ve Španělsku 1,9 mld. USD (3 IPO), zatímco v prvním čtvrtletí to bylo 4,2 mld. USD, 1,2 mld. USD, resp. 22 mil. USD.

„Evropě i Spojeným státům se podařilo dosáhnout ve druhém čtvrtletí lepších výsledků a přispět k oživení globálních trhů v oblasti IPO, a to jak počtem, tak velikostí emisí,“ komentuje situaci Petr Kříž, senior manažer Ernst & Young: „Z finančních prostředků získaných v celosvětovém měřítku prostřednictvím IPO připadá na Evropu v prvním pololetí letošního roku 18 %. Nejvíce transakcí se na evropských burzách uskutečnilo v Polsku, Francii, Velké Británii, Německu a Španělsku. Severní Amerika se hodnotě IPO podílí 12 %, do první světové dvacítky se dostaly tři tamější emise.“

IPO podle odvětví

Pokud jde o jednotlivá ekonomická odvětví, největší objem kapitálu získaly prostřednictvím primárních emisí finanční instituce, především pojišťovny, a to 8,2 mld. USD (12 IPO), následované energetickým sektorem se 7,9 mld. USD a průmyslovou výrobou s 5,8 mld. USD. Velmi aktivní bylo rovněž odvětví materiálové výroby (55 IPO v hodnotě 4,1 mld. USD), což souvisí s poptávkou rozvíjejících se trhů po komoditách.

Výhled na nejbližší období

„V uplynulých šesti měsících letošního roku jsme v oblasti primárních emisí zaznamenali pozitivní signály, které posilují naši důvěru v to, že tento trh poroste i během následujícího půlroku,“ uzavírá Vladislav Severa. „Řada emisí je připravena a jen čeká na tu správnou dobu, aby bylo akcie možné upsat za co nejlepší cenu.“

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT