Nové nastavení Společné zemědělské politiky má být férovější a zohledňovat lokální potřeby

22.07.2010 | , Ministerstvo životního prostředí
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.7. 2010 Jak udělat Společnou zemědělskou politiku po roce 2013 spravedlivější a schopnou plnit všechny společenské funkce? Na tohle téma se sešlo v internetové diskuzi přes pět tisíc příspěvků, dvoudenní konference v Bruselu je shrnula a dala všem zainteresovaným materiál k přemýšlení na prázdniny a Evropské komisi podklady ke sdělení, které má vydat na podzim. Ministr Fuksa chce bojovat za spravedlivé podmínky pro české zemědělce, ať už finanční nebo právně administrativní.

„Spravedlivé podmínky pro zemědělce jsou mojí jednoznačnou prioritou,“ říká ministr Ivan Fuksa, který své odhodlání vybojovat českým zemědělcům férové podmínky v rámci „sedmadvacítky“ deklaroval hned v den nástupu do funkce. „Konference jasně ukázala rozdílné zájmy jednotlivých aktérů. Je zřejmé, že zásadní boj při novém přerozdělování přímých plateb proběhne hlavně o vyrovnávání rozdílů mezi členskými státy.“

Srovnat podmínky zemědělců napříč EU je podle ministra možné také harmonizací právních předpisů a jejich jednotnou vymahatelností v členských státech nebo zjednodušováním administrativy.

Zemědělství už dávno neznamená výhradně produkci potravin, ale také tvorbu a péči o krajinu, ochranu před povodněmi, reakce na změny klimatu, udržitelné hospodaření s vodou a půdou, ochranu životního prostředí nebo rozvoj venkovských oblastí. A v tomto slova smyslu je podle ministra Fuksy politikou všech, ne pouze zemědělců. „K tomu, aby mohla všechny tyto novodobé funkce plnit, potřebuje také účinné nástroje a odpovídající moderní strukturu,“ říká ministr Fuksa. „Velkým tématem je ale také efektivita a konkurenceschopnost evropské zemědělské produkce na světových trzích. V politice rozvoje venkovských oblastí zazněl jasný požadavek na decentralizaci řízení a lepší naplňování politiky na lokální úrovni,“ dodává ministr.

Autor článku

Tiskovka