Kontroly agentur práce a firem zaměstnávajících cizince budou posíleny

21.07.2010 | , MPSV
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


20.7. 2010 Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se v roce 2009 zaměřovalo v rámci boje proti nelegálnímu zaměstnávání cizinců, tj. občanů tzv. třetích zemí (mimo EU/EHP a Švýcarska), zejména na přísnější kontroly zaměstnavatelů, zaměstnanců a agentur práce. Kontrolní orgány úřadů práce v roce 2009 uložily za porušování zákona o zaměstnanosti pokuty v celkové výši 47,5 milionu Kč. Nelegální zaměstnávání cizinců bylo shledáno u pětiny kontrolovaných firem zaměstnávajících zahraniční pracovníky. Oblastní inspektoráty práce provedly 85 kontrol agentur práce a v přímé souvislosti s nimi 72 kontrol u jejich uživatelů. Ze závěrů inspekcí vyplývá, že 58 agentur práce (tj. 68 % z kontrolovaných) porušilo pracovněprávní předpisy.

Odpovědná migrační politika je také jedním z bodů aktuálně připravovaného programového prohlášení vlády. „Horkým tématem je bezpochyby přísnější kontrola a regulace zprostředkovatelských agentur v oblasti zaměstnávání cizinců,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Cílem tohoto postupu je podle jeho slov zvýšení odpovědnosti agentur za pobyt a pracovní činnost cizince na území ČR. „Zaměřit se musíme zejména na zamezení korupce v oblasti imigrace, nadbytečnou byrokracii a v neposlední řadě také na potírání zneužívání postavení zahraničních pracovníků na trhu práce,“ říká Drábek. Kontroly ve firmách zaměřené na nelegální zaměstnávání proto budou posíleny.

Opatření MPSV mají vést ke snížení počtu případů, kdy jsou v souvislosti se zaměstnáváním cizinců v ČR porušovány pracovněprávní předpisy, na což v minulosti upozornila některá média. S tím souvisí i doporučení úřadům práce týkající se udělování povolení k zaměstnání kvůli úbytku volných pracovních míst, která jsou zaměstnavatelé ochotni obsadit cizincem. Úřady práce jich ke 30. červnu 2010 v celé ČR evidovaly pouze 538. Posuzování žádostí o vydání nebo prodloužení platnosti povolení k zaměstnání proto probíhá s ohledem na osobní situaci každého cizince a se zřetelem na trh práce a zaměstnanost v konkrétním regionu. Více informací najdete na http://www.mpsv.cz/files/clanky/8429/10032010.pdf. Ke 30. červnu 2010 v ČR legálně pracovalo 218 462 zahraničních pracovníků, z toho bylo 78 587 občanů tzv. třetích zemí.

Kontroly zaměstnavatelů a zaměstnanců

Kontrolní útvary úřadů práce provedly v roce 2009 1 898 kontrol u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávali i zahraniční pracovníky. Nelegálně zaměstnávalo zahraniční pracovníky 401 z nich, což je o 136 méně než v předchozím roce. Úřady práce rovněž prověřily 19 089 zahraničních pracovníků. 3 170 (16,6 %) z nich pracovalo v ČR nelegálně a u 4 916 jejich zaměstnavatel nesplnil informační povinnost vůči úřadu práce (25,7 % případů). Ke dni 31. prosince 2009 uložily úřady práce za porušení zákona o zaměstnanosti celkem 1 168 pokut v celkové výši cca 47,5 milionu Kč. Z toho zaměstnancům 189 pokut v celkové výši 705 200 Kč a zaměstnavatelům 979 pokut v celkové výši 46,7 milionu Kč.

Kontroly agentur práce

MPSV, úřady práce, Státní úřad inspekce práce (SÚIP) i oblastní inspektoráty práce prověřovaly rovněž agentury práce. Ke konci roku 2009 mělo platné povolení ke zprostředkování zaměstnání přibližně 2 200 agentur, z nichž přibližně 1 000 mělo povolení ke zprostředkování zaměstnání cizincům na území ČR. MPSV zahájilo správní řízení ve věci odejmutí povolení ke zprostředkování zaměstnání pro nesplnění oznamovací povinnosti s 398 agenturami práce. Tyto agentury nenahlásily statistické údaje o počtu volných míst, o počtu jimi umístěných fyzických osob a o počtu jejich zaměstnanců, kteří byli dočasně přiděleni k výkonu práce u uživatele, což jim ukládá zákon. Více se dočtete na http://www.mpsv.cz/files/clanky/8747/07052010.pdf.

Úřady práce v roce 2009 prověřily 674 agentur a uložily jim 153 pokut ve výši 22,3 milionu Kč. Oblastní inspektoráty práce provedly 85 kontrol agentur práce a v přímé souvislosti s nimi 72 kontrol u jejich uživatelů. Ze závěrů inspekcí vyplývá, že 58 agentur práce (tj. 68 % z kontrolovaných) porušilo pracovněprávní předpisy. Z šetření rovněž vyplynulo, že pokud agentura práce porušovala pracovněprávní předpisy, činila tak shodně u zahraničních i českých zaměstnanců.

V souvislosti se zaměstnáváním zahraničních pracovníků obdržely orgány inspekce práce v loňském roce celkem 148 podnětů ke kontrole zaměstnavatelů. Oprávněných nebo částečně oprávněných podnětů bylo 41. U 31 podnětů obdržených v roce 2009 kontrola pokračovala i v roce 2010. Zaměstnavatelům kontrolovaným na základě podnětu zahraničního pracovníka uložily inspektoráty práce pokuty v celkové výši 823 000 Kč. Výsledky kontrolní činnosti SÚIP v roce 2009 neprokázaly, že by docházelo při zaměstnávání zahraničních pracovníků k jejich diskriminaci. Rovněž nedocházelo k výraznějšímu porušování pracovněprávních předpisů zaměstnavateli legálně zaměstnávajícími zahraniční pracovníky.

Více informací najdete v Souhrnné informaci za rok 2009 o aktivitách realizovaných příslušnými resorty, resp. jejich výkonnými složkami, v oblasti potírání nelegálního zaměstnávání cizinců, kterou MPSV v brzké době zveřejní na svých stránkách.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT