Poštovní spořitelna garantuje férové jednání při sjednávání půjčky

20.07.2010 | , Poštovní spořitelna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


20.7. 2010 Poštovní spořitelna opět dokazuje, že je ke svým zákazníkům maximálně férová. Přestože nový Zákon o spotřebitelském úvěru, zaměřený více na ochranu klienta a posílení jeho práv, vstupuje v platnost až v roce 2011, Poštovní spořitelna vychází klientům vstříc a přistupuje na nová pravidla již nyní.

Cílem nového zákona je zajistit větší ochranu lidí před neuvědomělým zadlužováním a sjednotit a zjednodušit podmínky poskytování úvěrů. „Jde o krok, který vítáme, proto jsme se rozhodli, že budeme našim klientům dobrovolně garantovat nová pravidla už nyní,“ vysvětlil Libor Svoboda, manažer Řízení produktů Poštovní spořitelny.

Zákon, kterým se PS už s předstihem řídí, přináší nová pravidla při poskytování úvěrů – například přikazuje poskytovat klientům ještě před podpisem smlouvy tzv. předsmluvní informace. Ty zahrnují kompletní informace o celkové výši půjčky, podmínkách, všech poplatcích, sazbách či RPSN. Klient také obdrží dokument s vysvětlením všech pojmů s úvěrem spojených. „Především některé nebankovní instituce právě takové informace záměrně neposkytují nebo se snaží klienty zmást. To pak vede k tomu, že si lidé často vezmou nevýhodný úvěr, což ale zjistí až při první splátce,“ připomněl Libor Svoboda.

Klienti mají nově právo odstoupit od smlouvy o úvěru do 14 dnů od jejího uzavření. Nově je zákonem jasně definována maximální výše poplatku za předčasní splacení úvěru. Ta může činit maximálně 1 % z předčasně splácené částky, pokud do původní splatnosti úvěru zbývá více než rok, nebo 0,5 %, pokud do původní splatnosti zbývá méně než 6 měsíce (Poštovní spořitelna ovšem již dříve umožňovala předčasné splacení úvěru bez poplatku). Všechna nová pravidla se vztahují kromě spotřebitelských úvěrů také na kreditní a splátkové karty nebo kontokorent.

Poštovní spořitelna se dlouhodobě stará o finanční gramotnost a prevenci před zbytečným zadlužováním. Kvůli tomu byl mimo jiné vyvinut Koeficient rozumného zadlužení – speciální kalkulačka, s jejíž pomocí si lze na stránkách www.rozumnezadluzeni.cz jednoduše spočítat míru zadlužení a včas tak předejít problémům.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT