OPŽP: Hranice pro tzv. velké projekty se zvyšuje na 50 milionů eur

20.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Finanční hranice pro kategorii tzv. velkých projektů vzrostla z 25 na 50 milionů eur. Projekty, jejichž celkové náklady dosahují výše 25 až 50 milionů eur, budou mít zvláštní režim. Podání žádosti o dotaci u nich bude jednodušší.

Z nařízení Evropského parlamentu a Rady EU vyplynulo, že do kategorie velkých projektů budou od 25. června 2010 spadat projekty v oblasti životního prostředí, jejichž celkové náklady přesahují částku 50 milionů eur.

Zvláštní režim

Projekty, jejichž celkové náklady budou v rozmezí 25 až 50 milionů eur, budou administrovány ve zvláštním režimu. Tyto projekty nebudou schvalovány Evropskou komisí. Avšak Státní fond životního prostředí ČR je bude administrovat podobně jako velké projekty, budou tedy spadat pod oddělení PPP projektů. Česká strana bude rovněž pravidelně informovat Evropskou komisi o dosaženém pokroku při provádění těchto projektů.

Projekty ve zvláštním režimu budou mít oproti velkým projektům jednodušší proces při předkládání žádosti o poskytnutí dotace.

Velké projekty

Kromě změny finanční hranice se administrace u velkých projektů nemění. Od spuštění OPŽP bylo dosud podáno 12 žádostí o poskytnutí podpory, které jsou vedeny v kategorii velké projekty. Čtyři z těchto projektů byly již schváleny Evropskou komisí. Další čtyři projekty byly schváleny Ministerstvem životního prostředí a na vyjádření Evropské komise zatím čekají. Dva projekty jsou ve fázi hodnocení a další dva přešly z kategorie velkých projektů do kategorie individuálních.

Zpráva převzata z OPŽP.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT