Enterprise Investors prodávají 25% podíl ve společnosti Harper Hygienics prostřednictvím IPO na Varšavské burze cenných papírů

19.07.2010 | , Enterprise investors
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.7. 2010 Polish Enterprise Fund V (PEF V), private equity fond spravovaný Enterprise Investors (EI), uskutečnil částečný odprodej svého podílu v Harper Hygienics prostřednictvím IPO na Varšavské burze cenných papírů (WSE). PEF V prodal 13 miliónů akcií společnosti, což činilo 25,4 % společnosti. Hrubý výnos prodeje představuje 53,3 miliónů polských zlotých (13 miliónů eur), což znamená více než dvojnásobek (2,2) původní investice. EI se rozhodli ponechat si 74,6% podíl v Harper Hygienics.

Institucionální investoři koupili 90 % prodávaných akcií, zatímco zbývajících 10 % bylo prodáno soukromým investorům. Obchodování s akciemi Harper Hygienics začne 23. července na Varšavské burze cenných papírů.

Společnost Harper Hygienics začala na trhu působit v roce 1991. Firma vyrábí řadu produktů používaných při péči o pleť, včetně bavlněných polštářků, navlhčených ubrousků a vatových tyčinek. Harper Hygienics vyrábí značkové produkty pod značkou Cleanic (v současnosti 40 produktů) a produkty soukromých značek. Společnost si vybudovala vedoucí pozici na trzích s osobními hygienickými potřebami v Polsku, Rusku, Rumunsku a na Ukrajině. Její moderní výrobní centrum je situováno nedaleko Varšavy a v současnosti zaměstnává 500 lidí.

Fond PEF V dokončil investici typu leveraged buyout 75 % Harper Hygienics v roce 2004 a roku 2007 získal zbývajících 25 %. Od té doby vykazuje Harper Hygienics rychlé zlepšení v oblasti finančních výsledků a rozšiřuje svou nabídku produktů. Mimo jiné společnost také zahájila expanzi na další trhy a její export dynamicky vzrostl.

V roce 2009 Harper Hygienics zveřejnila tržby ve výši 174 miliónů polských zlotých (43 miliónů eur). V porovnání s minulým rokem došlo ke zvýšení o 20 procent a čistý zisk přesáhl 18 miliónů polských zlotých (4,5 miliónu eur). Ve srovnání se stejným obdobím v roce 2009 vzrostly během prvních pěti měsíců roku 2010 tržby o 24 % a čistý zisk o 36 %.

“Dobré finanční výsledky společnosti za poslední tři roky pramení z dobře odvedené práce, za kterou stojí manažerským tým vedený Robertem Neymannem. Harper Hygienics je dnes natolik vyspělá společnost, aby její akcie mohly být uvedeny na trh. Jelikož jsme spokojeni s výsledkem veřejné nabídky akcií, kterou jsme právě dokončili, rozhodli jsme se ponechat si kontrolní podíl ve společnosti. Jsme přesvědčeni, že Harper Hygienics bude dynamicky růst i v blízké budoucnosti,” řekl Michał Rusiecki, Managing Partner Enterprise Investors, který je přímo zodpovědný za tuto investici.

Autor článku

Tiskovka