Rozumné zadlužení: Čtvrtině rodin hrozí dluhová past

19.07.2010 | , Poštovní spořitelna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


19.7. 2010 Tři čtvrtiny českých domácností si mohou po vyplnění internetového kalkulátoru Koeficientu rozumného zadlužení oddechnout, protože jejich finance jsou vyvážené. U zbylé čtvrtiny rodin pomohl koeficient odhalit možné budoucí problémy se zadlužením a doporučil jim způsob řešení. Vyplývá to ze statistik kalkulátoru vyvinutého v loňském roce Poštovní spořitelnou a dostupného na stránkách www.rozumnezadluzeni.cz.

Jen za poslední půlrok využilo koeficient osm tisíc uživatelů. „Vysoký počet uživatelů potvrzuje, že si stále více lidí uvědomuje možné riziko dluhové pasti. Jako každá bankovní instituce si při uzavírání půjčky pečlivě hlídáme, zda má žadatel dostatečné příjmy a nedostane se při splácení do potíží. Nemůžeme ovšem ovlivnit jeho budoucí rozhodnutí, proto mu alespoň chceme pomoci s vyhodnocením dalších kroků,“ vysvětluje Martin Kovář, ombudsman Poštovní spořitelny.

Podle statistik patří do nejrizikovější skupiny lidí, jejichž finanční situace je po výpočtu koeficientu nevyvážená, celkem 26 % lidí. Jedná se zpravidla o lidi s nižším příjmem a vysokou mírou zadlužení, kteří mají problémy s včasným splácením svých dluhů. „Tyto domácnosti by měly nejprve své dluhy rozdělit podle důležitosti, přičemž přednost mají ty s vysokými pokutami za nesplácení a závazky související s bydlením jako je nájem nebo energie. U zbylých částek je třeba jednat o jejich snížení či odložení,“ radí Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden.

Nejpočetnější skupinou (35 %) jsou lidé, kterým sice bezprostřední riziko dluhové pasti nehrozí, přesto se však například při náhlé nemoci nebo výpadků příjmů mohou dostat do vážných problémů. Jejich finanční situace je „přijatelná“, zpravidla nemají velké úspory, splácí hypotéku a často si půjčují na nákup spotřebního zboží. „Tyto rodiny by měly zvýšit svoji finanční rezervu a část mzdy ukládat na spořící účet. Například na Era červené konto, kde mají své peníze v případě nenadálé potřeby okamžitě k dispozici. Kromě toho je vhodné uzavřít k hypotéce i pojištění schopnosti splácet v případě ztráty zaměstnání nebo nemoci,“ připomíná Martin Kovář.

Koeficient rozumného zadlužení vyvinula Poštovní spořitelna jako nástroj, který může lidem pomoci vyvarovat se přílišného zadlužení. S jeho pomocí lze snadno spočítat momentální finanční situaci domácnosti a případné nebezpečí finančních potíží. Osobní poradenství pro všechny, kteří se dostali do závažných finančních problémů, nabízí Asociace občanských poraden (www.obcanskeporadny.cz), kterou Poštovní spořitelna podporuje.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT