Sdružení automobilového průmyslu jednalo se zástupci Austrálie

19.07.2010 | , Sdružení automobilového průmyslu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


19.7. 2010 Do České republiky přijela australská delegace vedená vládním zmocněncem pro automobilový průmysl panem Stevem Bracksem. Dalším členy delegace byli její excelence Ruth Pearce, velvyslankyně Austrálie v ČR, Stephan Payne a Emily Jeffry z australského ministerstva pro inovace, průmysl, vědu a výzkum a Petr Vodvářka a Jan Brejcha z vládní agentury Austrade (Australského obchodního oddělení) v Praze. Jejich první kroky vedly do sídla sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP), kde se v pátek 16. července uskutečnilo setkání s představiteli AutoSAP.

Cílem schůzky bylo projednat možnou spolupráci a prezentovat možnosti, které Austrálie nabízí v automobilovém průmyslu a na autoprůmysl zaměřené projekty v oblasti vědy, výzkumu a ekologie. Australská vláda od roku 2008 řídí program Nový automobilový plán pro zelenější budoucnost, pro který vyčlenila 6 mld. AUD (cca 108 mld. Kč). Program má usnadnit strukturální změny autoprůmyslu v Austrálii, přizpůsobit ho globálnímu prostředí a podporovat výrobu „zelenějších“ automobilů a jejich dílů.

Hlavní součástí této vládní strategie je Green Car Innovation Fund (CCIF – Fond pro inovace v oblasti „zeleného“ auta). Disponuje 1,1 mld. AUD (cca 20 mld. Kč) na období 10 let. Je určen výrobcům a vědcům na vývoj a zavádění technologií snižujících spotřebu paliva a emise skleníkových plynů. Zahraniční subjekt může získat dotaci, pokud založí v Austrálii společnost, eventuálně pokud spolupracuje s australským subjektem.

AutoSAP zastupovali jeho viceprezident Ing. Pavel Juříček, PhD, členové představenstva Ing. Ladislav Glogar a Ing. Vladimír Volák a ředitel sekretariátu Ing. Antonín Šípek. Australským hostům představili současnou situaci českého automobilového průmyslu a projekty, na kterých AutoSAP pracuje. Hovořilo se například o nově vzniklé technologické platformě Vozidla pro udržitelnou mobilitu a o dalších možnostech spolupráce automobilových průmyslů obou zemí, např. v oblasti vývoje a výzkumu, dodavatelském průmyslu nebo technologiích pro vozidla poháněná plynem (CNG a LPG).

Součástí programu australské delegace bylo mimo jiné i jednání na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR nebo návštěva Škody Auto.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT