Výsledková sezóna v USA odstartovala. Jaký byl dopad na české akcie?

19.07.2010 | , RM-Systém
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


16.7. 2010 Sezóna dovolených ovlivňuje v posledních dnech i aktivitu investorů na české burze. Z letargie obchodníky neprobudila ani smršť hospodářských výsledků z USA. Přesto se akciím, až na páteční obchodní seanci, v uplynulém týdnu veskrze dařilo.

Intel po dobrých hospodářských výsledcích roste

Z titulů, které se obchodují na české burze RM-SYSTÉM, nejlépe v týdnu bodoval Intel. Tento výrobce počítačových čipů vytvořil v letošním druhém čtvrtletí čistý zisk ve výši 2,89 mld. USD, což je v přepočtu 51 centů na akcii a výrazně tím překonal očekávání analytiků, kteří počítali se ziskem na úrovni 43 centů na akcii. Tržby Intelu rostly o 34 % na 10,77 mld. USD.

Výsledky společnosti vyhnaly kurz akcie na burze RM-SYSTÉM až k 445 Kč, když ještě v pondělí se titul obchodoval těsně nad hranicí 400 Kč. Z maxim dosažených během středy Intel do pátku mírně oslabil a uzavřel na 423 Kč, přesto je s růstem 5,4 % nejziskovějším titulem české burzy v uplynulém týdnu.

ČEZ zrušil projekt v Rumunsku

Bez výraznější změny kurzu se obešla zpráva ČEZu, podle které společnost zrušila projekt paroplynové elektrárny v Rumunsku. Jedná se již o druhý projekt, z kterého ČEZ během poslední doby vycouval. Důvodem jsem zvýšené náklady, které by investice vyžadovala a s tím spojená nižší návratnost kapitálu.

Akcie elektrárenské společnosti naopak v pátek negativně reagovaly na zprávy ze zámoří, kde obchodování ovlivnil pokles indexu spotřebitelské důvěry a obava z dopadů regulace finančních institucí, které odstartovaly vybírání dřívějších tučných zisků. ČEZ týden uzavřel na hodnotě 870 Kč.

ArcelorMittal Ostrava odchází z burzy RM-SYSTÉM

Pátek 16. července 2010 byl rovněž posledním dnem, kdy se na burze RM-SYSTÉM dalo obchodoval s akciemi společnosti ArcelorMittal Ostrava, která tak po téměř pěti letech opět odchází z burzy. Tentokrát je důvodem vytěsnění minoritních akcionářů. Ti za každou akcii dostanou od společnosti 4 tis. Kč.

Paradoxně kurz na burze RM-SYSTÉM uzavřel o něco výše, konkrétně na hodnotě 4 115 Kč. Z toho se dá dovodit, že se najdou investoři, kteří spekulují na úspěch žalob požadujících zvýšení ceny za vyvlastňované akcie ostravských hutí.

Autor článku

Tiskovka