Téměř 70 procent českých živnostníků si myslí, že výsledek voleb na ně bude mít příznivý dopad

15.07.2010 | , ePoptavka.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.7. 2010 Téměř 70 procent živnostníků v České republice věří, že výsledek voleb dopadl vzhledem k jejich podnikání příznivě. Vyplývá to z výzkumu, který provedla společnost ePoptávka.cz mezi zaregistrovanými živnostníky. „Zhruba 82 procent českých živnostníků má méně poptávek než před rokem,“ říká Otto Kočí ze serveru ePoptávka.cz, který je specialistou na B2B on-line poptávková výběrová řízení. Na Moravě je situace ještě horší – záporně odpovědělo celých 92 %.

O tom, že finanční krize dolehla na drobné živnostníky, není pochyb. Zhruba polovina z nich hodnotí svoji ekonomickou situaci na pětibodové stupnici číslem 3 - jako ani dobrou ani špatnou, ale celých třicet procent uvedlo čtyřku. „Moravští živnostníci jsou celkově skeptičtější a negativnější oproti českým,“ uvádí Otto Kočí ze serveru ePoptávka.cz. „Rozpor je vidět i u pohledu na nedávný volební výsledek. Zatímco nadpoloviční většina je s výsledkem spokojena, přínos pro podnikání od nově vzniklé koaliční vlády není moravskými živnostníky moc očekáván,“ přibližuje Kočí.

Na 54 procent živnostníků v Čechách a 35 procent na Moravě dolehla dle zjištění serveru ePoptávka.cz krize natolik, že byli nuceni propustit své zaměstnance nebo alespoň část z nich a výrazně se uskromnit. Ztížené ekonomické podmínky také živnostníky donutily hledat nové formy propagace. Živnostníci si tak našli cestu na internet, který se stal jedním z nejoblíbenějších reklamních nástrojů využívaných k vlastní propagaci. „Dávno je pryč doba, kdy řemeslníci neuměli pracovat s počítačem, a jediným komunikačním prostředkem byl telefon. Dnes se již bez registrací v internetových databázích či bez jednoduchých webových stránek šikovní řemeslníci téměř neobejdou,“ popisuje běžnou praxi Otto Kočí ze společnosti ePoptávka.cz.

Nové a efektivnější nástroje vlastní prezentace jsou nyní velmi oblíbené. Dle výsledků průzkumu krizi pocítilo 82 procent českých a 92 procent moravských živnostníků. Ti totiž zaregistrovali v prvním pololetí letošního roku výrazně méně poptávek než ve stejném období loňského roku.

To, že je služba ePoptávka.cz efektivní a stále oblíbenější, dokazují i konkrétní počty poptávajících. Od doby, kdy společnost v roce 2004 vstoupila na český trh, počet poptávajících každoročně narůstá o desítky procent. Službu využívají především malé a střední firmy, státní instituce i živnostníci. Poptávající oceňují zejména rychlost, jednoduchost a výhodnost systému výběrového řízení, které portál svojí podstatou nabízí. Používání systému ePoptávka.cz je pro ně bezplatné a přitom ještě mohou při samotném nákupu ušetřit až 30 % průměrné ceny.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT