Marks & Spencer: Naše potraviny obsahují pouze vejce z volných chovů

14.07.2010 | , Marks & Spencer
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.7. 2010 Již v roce 2002 se Marks & Spencer jako první z velkých maloobchodních řetězců rozhodl používat výhradně vejce z volných chovů. Každý rok spotřebuje Marks & Spencer až 250 milionů vajec na výrobu potravin, jako jsou dorty, těstoviny, sušenky či quiche. Vejce patří mezi oblíbené potraviny v České republice, ročně se spotřebuje kolem 250 vajec na osobu. Většina kupovaných vajec ale pochází od slepic chovaných v klecích, které zvířatům neumožňují přirozený pohyb.

„Marks & Spencer patří mezi průkopníky v prodeji vajec z volných chovů. Společnost striktně vyžaduje, aby chovatelé slepic, se kterými spolupracujeme, splňovali přísné normy chovu. Všechna vejce v našich potravinách pocházejí 100% z volných chovů. Za tuto snahu získal Marks & Spencer speciální ocenění Good Egg Award od Compassion in World Farming, přední organizace podporující dobré životní podmínky zvířat,“ říká Renata Fišerová, regionální marketingová manažerka Marks & Spencer Czech Republic a.s.

Podle zprávy Evropské unie z roku 1996 klece na chov negativně ovlivňují život slepic. Důvodem je malý životní prostor připadající na jednu nosnici. Zákony Evropské unie totiž stanovily slepicím z klecových chovů plochu o rozměru papíru A4. Slepice jsou v těchto podmínkách zbaveny možnosti volného pohybu a hrabání. V současnosti se zvyšuje procento chovu nosnic ve volných chovech. Tento trend mohou pomoci změnit i sami zákazníci. Pokud začnou kupovat vejce vyprodukovaná z volných chovů na úkor vajec slepic chovaných v klecích, dají prodejcům jasný signál, aby přistoupili na etický chov zvířat. Nosnice z volných chovů mají nesrovnatelně lepší kvalitu života. Během dne mají volný výběh na travnatou plochu, kde mohou volně běhat a hrabat potravu. V halách mají slepice rozmístěná bidýlka k hřadování, stelivo na popelení a hnízda na snášení vajec.v

Marks & Spencer se ve svém etickém a ekologickém programu Plánu A zavazuje k dodržování nezávislých ekologických standardů. Kromě možnosti volného výběhu jsou nosnice krmeny výhradně geneticky nemodifikovaným obilím a zemědělci musí při pěstování obilí dodržovat přísné normy stanovené společností Marks & Spencer. Slepice jsou také pravidelně veterinárně kontrolovány a všechny jsou očkované proti onemocnění bakteriemi rodu Salmonella.

Kde se dozvíte více:

www.marks-and-spencer.cz
www.marksandspencer.com
www.yourmandsfarm.com

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT