Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek oznámil priority a organizační změny v resortu

14.07.2010 | , MPSV
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.7. 2010 Den po uvedení do funkce oznámil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek plánované organizační změny a priority resortu pod jeho vedením pro nejbližší měsíce. V čele úřadu budou kromě ministra pouze dva náměstci. Prvním náměstkem se stal Vladimír Šiška, náměstkem pro legislativu byl jmenován dosavadní ministr Petr Šimerka. Další organizační úpravy se týkají zjednodušení struktury vedení úřadu.

K prioritám prací pro nejbližší týdny patří podle Drábka řešení nálezu Ústavního soudu ve věci výše důchodů, pracovněprávní vztahy, resp. úprava zákoníku práce a v neposlední řadě kontroly pobírání sociálních dávek.

„Povedu ministerstvo práce a sociálních věcí, nikoli věcí asociálních. Je zřejmé, že naši prioritou jsou pro nadcházející období úspory, ale zejména úspory na úkor těch, kteří dnešní systém zneužívají. Namísto plošných škrtů ode mne v první linii čekejte nastavení kontrolních mechanismů, které odhalí nedostatky dosavadních postupů,“ řekl nový ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Neoprávněně čerpané dávky, zaměstnávání na černo a nepřiznávané příjmy jsou podle něho černé díry našeho sociálního systému, v nichž mizí miliardy ze státního rozpočtu. „K nastavení přísnějšího režimu není v první fázi potřeba legislativních úprav, zákony umožňují provádět kontrolu mnohem důkladněji a efektivněji, než se děje dnes. Do sociální sítě má stát zachycovat jen ty potřebné, všichni ostatní musí tímto sítem propadnout,“ dodal Drábek.

Změny do konce roku 2010

Kontrola prováděná úřady práce

Důsledné kontroly prováděné úřady práce by měly potírat zejména zaměstnávání na černo, které na jedné straně snižuje příjmy a na druhé straně zvyšuje výdaje státního rozpočtu. Nové kontroly nebudou probíhat pouze administrativně nad dokumentací zaměstnavatele. Pracovníci úřadu práce budou chodit přímo do firem, kontrolovat daný stav věci v terénu, porovnávat administrativní evidenci se skutečností. Je to praxe například sousedního Německa. Jen tak lze skutečně odhalit, zda počet lidí na pracoviště odpovídá výkazům zaměstnavatele apod. Výběr kontrolovaných firem určí alespoň v první fázi los.

Kontrola čerpání sociálních dávek

Jeden ze základních problémů, který nahrává zneužívání dávek, je v podstatě nulová kontrola výkazů příjmů. Evidence vychází z tvrzení příjemce dávek a papír snese vše. Jediným účinným prostředkem je i zde kontrola, která bude prováděna přímo na místě – v tomto případě v místě bydliště příjemce dávek.

Zákoník práce

Úpravy zákoníku práce mají v první řadě přispět ke zpružnění pracovního trhu, resp. oživení stagnující ekonomiky. Nově bude možné uzavírat dohody o provedení práce až na 300 hodin, namísto dnešních 150. Je to další z protikrizových opatření. U tohoto typu dohody se neplatí zdravotní a sociální pojištění, je proto nutné s rozšířením jeho uplatnění zároveň zvýšit kontrolu proti jeho zneužívání. Další úpravy kodexu se budou týkat například kont pracovní doby.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT