EU Point Index dosáhl letošního maxima, otevřeno je přes 100 dotačních programů

13.07.2010 | , Komerční banka
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


12.7. 2010 Červnový EU Point Index Komerční banky výrazně posílil, vyšplhal se na zatím nejvyšší hodnotu v tomto roce. Růst podpořily především znovuotevřené dotační programy pro podnikatele a dotace na vodohospodářskou infrastrukturu a protipovodňová opatření.

Po krátké odmlce byla aktivita v oblasti dotací opět výrazně nadprůměrná. Oproti předchozímu měsíci přibyly nově otevřené výzvy. Žadatelé se tak mohli hlásit do více než stovky různých dotačních programů. Zvýšil se také celkový objem otevřených dotačních programů na takřka 94 miliard Kč.

Příjem žádostí o dotace odstartoval ve velmi žádaných programech Inovace – projekt a Rozvoj v OP Podnikání a inovace (OPPI). V obou programech mohou žadatelé získat dotace na nákup strojů a technologických zařízení, ideálně s cílem inovovat výrobek či službu. V OPPI byly v květnu otevřeny téměř všechny programy (mimo Nemovitosti a Poradenství). Toto se rovněž projevilo ve zvýšeném zájmu klientů o konzultace s regionálními EU Point specialisty Komerční banky.

V Operačním programu Lidské zdroje a zaměstnanost byl znovuotevřen program EDUCA, podnikatelé mohou požádat až o 100 % nákladů na další profesní vzdělávání svých zaměstnanců. V nejbližším období očekáváme postupné ukončování příjmu registračních žádostí do OPPI (v červnu EKO-ENERGIE, PROSPERITA, Marketing, v srpnu Rozvoj a v září Inovace-projekt a Potenciál) a následně jejich vyhodnocování. Podnikatelé by pak tyto projekty mohli začít realizovat již ke konci roku 2010.

Z plánovaných dotací budou pro klienty z veřejného sektoru zajímavé říjnové výzvy v OPŽP. Žádosti se budou přijímat například na čističky odpadních vod, tentokrát v obcích pod 2 tisíce obyvatel, nebo na protipovodňová opatření. Podmínky a možnosti říjnových výzev budeme pro klienty sledovat.

Autor článku

Tiskovka