Konec úvěrů příjemcům dotací – přichází modifikované platby

08.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nový systém modifikovaných plateb zlevní, zrychlí a zároveň usnadní proplácení dotací z Regionálního operačního programu Jihovýchod. Začíná fungovat od 1. července 2010.

„Doposud museli příjemci projekty předfinancovat a dotace jim přišla zpětně. Nový systém umožní proplácení dosud nezaplacených faktur,“ řekla ředitelka Úřadu Regionální rady Marta Sargánková, který se stará o přidělení evropských dotací v regionu Jihovýchod. Modifikované platby jsou určeny pro projekty s celkovými způsobilými výdaji vyššími než 30 milionů korun.

Příjemce může předložit úřadu nezaplacené faktury ke kontrole uskutečněných prací, která proběhne do 30 pracovních dní. Po skončení kontroly získá příjemce prostředky na účet. Kontrola je v případě modifikované platby zkrácena na 30 dní oproti běžným 55 dnům. Příjemci dotace také nyní bude stačit mnohem méně vlastních zdrojů a zároveň ušetří na úrocích z bankovních úvěrů.

„Modifikovaná platba je výrazným pomocníkem ke zrychlení čerpání dotací, snižuje náklady na financování projektů a příjemci již nebudou muset v takové míře využívat bankovní úvěry a ušetří tak na úrocích z nich,“ shrnuje Marta Sargánková.

Zpráva převzata z www.jihovychod.cz.

Autor článku

Firemni aktualita