Reakce MMR na výsledky studie společnosti KPMG k čerpání z Evropských fondů

14.06.2010 | , Ministerstvo pro místní rozvoj
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


11.6. 2010 Ze zveřejněných materiálů studie společnosti KPMG není zřejmé datum, ke kterému se data vztahují. Použitá čísla celkově odpovídají výsledkům ke konci roku 2009. Nejedná se tedy o aktuální stav čerpání, uvedená data odpovídají stavu za léta 2007–2009. K 5. květnu 2010 žadatelé předložili žádosti v celkové hodnotě 860,5 miliard korun, schválené žádosti dosáhly hodnoty 335,4 miliardy a žadatelům bylo proplaceno 123,7 miliardy korun.

Současný stav čerpání evropských fondů odpovídá fázi implementace operačních programů. Čerpání evropských dotací probíhá na základě stanoveného cyklu implementace. Výše závazků svědčí o tom, že potenciál pro vyčerpání evropských dotací je velký. Zmíněný Operační program VaVpI byl oproti jiným programům schválen později, zároveň je pro tento program typický velice náročný hodnotící proces projektů. V následujících fázích implementace se dá předpokládat (právě vzhledem k výši závazků) výraznější nárůst vyčerpaných prostředků.

MMR situaci velmi detailně monitoruje a navrhuje opatření na zefektivnění čerpání. Na základě usnesení vlády č. 295/2010 bude v srpnu letošního roku předložen vládě dokument, jehož obsahem bude posouzení aktuálního stavu čerpání jednotlivých OP s návrhem dalších opatření.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT