Zemědělci přijdou kvůli přesunu za dva roky o 416 mil Kč

10.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


České zemědělství přijde v letošním a příštím roce kvůli přesunu části dotací ve prospěch producentů mléka celkem o více než 416 milionů korun, uvedl dnes v tiskové zprávě Svaz marginálních oblastí (SMO), jehož členové se věnují zejména pastevnímu chovu masného skotu. Podle svazu je hlavním viníkem největší tuzemská zemědělská organizace Agrární komora, která k přesunu ministerstvo dotlačila.

Ministerstvo letos využilo možnosti dané Evropskou unií a přesunulo peníze z hektarových plateb pro všechny zemědělce na produkční platbu producentům mléka, jehož výkupní ceny jsou nízké. Podle chovatelů dojných krav ceny nepokrývají ani jejich výrobní náklady a existence producentů mléka je tím ohrožena. Tuzemští výrobci mléka tak získají do konce roku 2012 finanční pomoc v přepočtu ve výši kolem 800 milionů korun.

Bruselští úředníci hektarové platby užívají také k výpočtu dotací na takzvané citlivé komodity, které jsou pro Českou republiku prioritní. Jelikož se celkový základ pro výpočet těchto dotací sníží, o peníze kromě chovatelů masného skotu přijdou také pěstitelé brambor, chmele a chovatelé ovcí či koz.

Autor článku

Firemni aktualita