Chraňte své IT prostřednictvím SaaS

11.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V článku Software jako služba (SaaS) - móda nebo revoluce v IT jsme se podívali na výhody využívání software jako služby. Ve druhém a posledním díle se podíváme na konkrétní příklad použití této služby.

Jednou ze služeb společnosti Auriga je SaaS Monitor, která nabízí vzdálený dohled nad IT infrastrukturou klienta v režimu 24x7 s automatickou odezvou 30 až 60 minut. Klient má přístup k nastavení služby a sledování událostí prostřednictvím webového rozhraní ve formě DashBoardu. Více o SaaS viz článek Software jako služba (SaaS) - móda nebo revoluce v IT

Toto administrátorské rozhraní má několik módů, které umožňují i velmi detailní sledování a vyhodnocování zaznamenávaných informací a také provádění uživatelsky definovaných systémových testů u monitorovaných serverů a stanic. Jedině tak je možné včas reagovat na vzniklé problémy anebo jim aktivně předcházet. Služba umožňuje monitorovat: servery, stanice, RAID pole, vzdálené pobočkové sítě, připojení k ISP, využití šířky pásma, dostupnost webových stránek a aplikací, tiskárny a další síťová zařízení, ….


Možnosti služby SaaS Monitor

  • Monitoring serveru

    Umožňuje předejít riziku nákladných oprav díky proaktivnímu monitorování zabezpečení serveru, disků, hardware, výkonu, aplikací i zakázkového software.

  • Monitoring stanic

    Zjistí včas problémy na stanicích a velmi rychle je pak opravíte. Zajistíte tak minimální výpadky na straně uživatelů.

  • Patch Management

    Automatizuje správu aktualizací a patchů společnosti Microsoft.

  • Monitoring sítě

    Pomáhá efektivněji spravovat výkon systému díky monitorování SNMP, kontrole připojení síťových zařízení, sledování TCP služby atd.

  • Monitoring webu

    Ověřuje dostupnost webového serveru, testování portů a monitoring dostupnosti předpokládaného obsahu webových stránek.

  • Reporting

    Poskytuje profesionální grafické reporty, které lze využít ke sledování trendů ve výkonnosti systémů a k prokázání nutnosti upgrade nebo náhrady staršího hardware.

  • Vzdálená správa

    Nabízí snadno použitelné řešení vzdálené správy pro servery i stanice. Díky snadné dostupnosti z online dashboardu můžete problémy se servery a stanicemi řešit okamžitě.

  • Zasílání alertů a přehled stavu

    Zajistí dostupnost přehledů o monitoringu sledovaných cílů 24 hodin denně. Online dashboard je dostupný prostřednictvím PC nebo mobilního telefonu.

  • Inventarizace HW a SW

    Poskytuje detailní informaci o HW a SW pro účely inventarizace a sledování změn v konfiguraci.


Hlavní přínosy služby Auriga SaaS Monitor

  • Snadná instalace
  • Cena
  • Doplňkové služby od společnosti Auriga Systems podle zvolené úrovně SLA
  • Pravidelné a přehledné výsledky testů
  • Hardwarový i softwarový audit
  • Automatické generování reportů


Klíčové a charakteristické použití

Pro Cloud SaaS lze samozřejmě najít mnohem více způsobů využití, ale právě zajištění bezpečnosti IT infrastruktury patří mezi způsob využití, který lze s úspěchem aplikovat ve většině firem. Jedna z mnoha výhod je i skutečnost, že filtrování pošty v Cloud SaaS umožňuje managementu také sledovat statistiky výskytu různého typu malware, využití poštovní komunikace, apod..

 

Taktéž možnost zajistit backup pošty a archivaci pošty, a na DVD získávat v pravidelných intervalech snadno skladovatelný archiv. To je jistě atraktivním důvodem pro využití této služby. Takové řešení každá firma ocení v případě nouze nebo v případě plnění plánu kontinuity a obnovy po havárii.

Průběžné monitorování celé síťové infrastruktury s okamžitými následnými zásahy znamená úsporu finančních prostředků.


Závěr

Cloud Computing a SaaS se stává neoddělitelnou součástí reality v oblasti IT průmyslu a je jen na specifikách každé firmy, jak výhody této služby zužitkuje.

 

Zvláště nyní, v situaci, kdy se hledají úspory všude, kde to jen jde a firmy kladou důraz na efektivitu poskytovaných služeb, je SaaS a s tím spojené aktivity na výsluní. Podle odhadů společnosti Gartner Group se nárůst Cloud Computingu a řešení SaaS v roce 2010 předpokládá řádově v desítkách procent.

Autor pracuje pro společnost Auriga systems.

Autor článku

Auriga