Studentům se blíží prázdniny, aneb jak zaměstnat brigádníka

14.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Z hlediska administrativy je nejvhodnější zaměstnávat brigádníky, respektive sezónní pracovníky, ale na druhé straně nejsou tito zaměstnanci příliš loajální, protože se s vámi mohou rozloučit prakticky ze dne na den.

Ze všeho nejdřív je třeba si rozmyslet, jaký smluvní vztah chcete mít. Pro opravdu malé brigády doporučujeme dohodu o provedení práce, protože z té neodvádíte pojistné na sociální a zdravotní pojištění a nemusíte tedy provádět registraci na ČSSZ ani zdravotní pojišťovně.


Dohoda o provedení práce nebo dohoda o pracovní činnosti

Co je dohoda o provedení práce? Dohodu o provedení práce můžete uzavřít, pokud brigádník odpracuje nejvýše 150 hodin ročně. Koho napadne uzavřít sérii těchto dohod, musíme sklamat. Doby ze všech dohod s jedním zaměstnancem se totiž sčítají.

Výhodou těchto dohod je fakt, že neexistují výpovědní ani ochranné lhůty, odstupné, nárok na dovolenou, neschopenka... Takže je to pro vás mnohem volnější.

Pokud je 150 hodin ročně příliš málo, můžete uzavřít dohodu o pracovní činnosti. Jde v podstatě o poloviční pracovní úvazek. Pracovní doba se pohybuje na úrovni 20 hodin týdně. Narozdíl od dohody o provedení práce už musíte splnit řadu povinností - dohoda musí být písemná,  musí být v ní uvedené sjednané práce, rozsah pracovní doby a doba, na kterou se uzavírá. To může být jak doba určitá, tak i neurčitá.

Na tuto dohodu se nevztahuje ustanovení o odstupném, pracovní době, době odpočinku, překážkách v práci a skončení pracovního poměru.


Registrace na ČSSZ a zdravotní pojišťovně

V případě dohody o pracovní činnosti, musíte brigádníka ohlásit na příslušných úřadech. Tedy musíte provést Oznámení o nástupu zaměstnance na České správě sociálního zabezpečení. K tomu musíte použít předepsaný formulář. Viz sekce Formuláře ke stažení. A také musíte provést Oznámení pojištěnce na zdravotní pojišťovně. Opět na předepsaném formuláři. Viz sekce Formuláře ke stažení.


Mzda

Současná minimální mzda činí 8000 Kč měsíčně, tedy 48,10 Kč na hodinu. Tato minimální mzda se ale snižuje na

  • 90% z minimální mzdy (tj. 7200 Kč,resp. 43,30 Kč/hod) v případě, že jde o první pracovní poměr zaměstnance ve věku 18 až 21 let, a to po dobu 6 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru,
  • 80% z minimální mzdy (tj. 6400 Kč) v případě, kdy jde o mladistvého zaměstnance.

Pokud musíte odvádět pojistné na sociální a zdravotní pojištění, přečtěte si průvodce pojištěním.


Daň z příjmu

Mzdy, které platíte, podléhají zdanění. V případě, že brigádník NEPODEPÍŠE u vás prohlášení k dani, je jeho příjem

  • do maximální výše 5000 Kč zdaňován srážkovou daní 15 %,
  • nad 5000 Kč je vypočtena zálohová daň ve výši 15%.

Navíc v tomto případě se nepřihlédne k měsíční slevě na dani!

Pokud brigádník prohlášení PODEPÍŠE, je mu vypočítána záloha na daň a uplatněny slevy na dani. Pozor: v tomto případě se musíte registrovat jako plátce záloh na daň z příjmů.

Krátkodobé zaměstnání a zaměstnání malého rozsahu

Krátkodobým zaměstnáním je zaměstnání, které trvalo nebo mělo trvat nejvýše 14 kalendářních dnů.

Pokud je příjem nižší než 2000 Kč, jde o zaměstnání malého rozsahu.

V případě dohody o pracovní činnosti využitím těchto institutů odpadne platba na sociální pojištění (v případě krátkodobého zaměstnání a zaměstnání malého rozsahu) a zdravotní pojištění (jen v případě zaměstnání malého rozsahu).

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT