Oděvní firmy málo dbají na pracovní podmínky dělníků

07.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Oděvní firmy působící v Česku málo dbají na dodržování přijatelných pracovních podmínek dělníků. Ukázal to letošní průzkum Společnosti pro Fair Trade, která oslovila 114 firem, jež v ČR působí. Odpovědělo jich pouze 21, z toho osm vyrábí oděvy v ČR. Třetina dotázaných firem se odkazuje na vlastní audity v továrnách, ty jsou však vždy předem ohlášené a vůbec neodpovídají realitě, uvedla Michaela Rychtecká, koordinátorka kampaně Ušili to na nás, jež dnes startuje a má na problém upozornit.

Kampaň má upozorňovat firmy na možnosti jak podmínky dělníků zlepšovat. Veřejnosti chce postupně představovat firmy, které se naopak chovají odpovědněji. Více informací o kampani je na www.usilitonanas.cz.

Výroba velké části oděvů se v posledních dvou desetiletích přesunula z ČR do rozvojových zemí s levnou pracovní silou. Průzkum zjišťoval, jak se firmy staví k nevyhovujícím podmínkám v tamních továrnách, zda jsou ochotny zveřejnit konkrétní továrny a zda mají certifikáty o původu zboží.

"Firmy jako Esprit, New Yorker, Orsay či Promod nikdy nekontrolují podmínky v továrnách neohlášeně," řekla Rychtecká. V den příchodu auditorů dostanou zaměstnanci ochranné pomůcky, jsou vyvětrány prašné prostory a otevřeny kohoutky s pitnou vodou, což nebývá běžným standardem, dodala.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT