V dubnu se rozdalo nejméně dotací od září 2008, průměrná úspěšnost získání EU dotace klesla na 56,2 %

07.06.2010 | , Komerční banka
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


4.6. 2010 Květnový EU Point index Komerční banky byl jen nepatrně pod dlouhodobým průměrem. Řídící orgány sice vyhlásily nové výzvy, na druhou stranu však schválily nejnižší objem dotací od září 2008. Právě probíhající hodnocení projektů výzkumu a vývoje dočasně snížilo průměrnou úspěšnost při získávání dotací na 56,2 %.

Aktivita v oblasti evropských dotací byla v dubnu přibližně na úrovni dlouhodobého průměru. Výrazně vzrostl počet otevřených výzev, v dubnu mohli žadatelé předkládat žádosti téměř ve stovce programů. Například Regionální rada regionu soudržnosti Střední Čechy v polovině dubna vyhlásila osm nových výzev v celkové výši přes 1,5 mld. korun. Nově byl zahájen příjem žádostí v programu ICT a strategické služby, ve kterém mohou podnikatelé žádat o dotaci až 100 miliónů Kč na tvorbu nových informačních a komunikačních systémů či řešení, případně na vytváření specializovaných center. Klienti KB v tomto programu obvykle žádají o dotace na vývoj software.

EU POINT INDEX květen 2010


Ve sledovaném období byly naopak ukončeny některé výzvy v OP Životní prostředí nebo program Nemovitosti v OPPI. „Rovněž schválených dotací bylo v dubnu výrazně méně, než je obvyklé. Přiznaná podpora ve výši necelých 5 mld. Kč je tak vůbec nejnižší měsíční hodnotou od září 2008,“ uvedl Jan Hanuš, vedoucí KB EU Point.

Celkovou průměrnou úspěšnost žadatelů ovlivnil extrémně vysoký objem zamítnutých žádostí. V operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace byly v dubnu vyřazeny žádosti za 21 mld., jde o čtyři žádosti o dotaci na centra excelence a třicítku žádostí na regionální centra výzkumu a vývoje. To ovlivnilo i průměrnou úspěšnost žadatelů ve všech operačních programech, když poměr schválených a vyhodnocených žádostí k 5.5.2010 spadl na 56,2 %.

Úspěšnost se však liší dle jednotlivých programů. Mimo OP Doprava, který je určen úzkému spektru žadatelů, je nejslibnějším operačním programem OP Lidské zdroje a zaměstnanost. V OPLZZ je přes 85 % žádostí úspěšných. Naopak nejobtížněji lze zatím získat dotaci v již zmíněném OP VaVpI (z dosud vyhodnocených žádostí jich získalo dotaci pouze 11 %), zde však největší balík projektů na rozhodnutí teprve čeká. 38 projektů je v závěrečné fázi hodnocení a jsou na nejlepší cestě rozdělit si 28 miliard Kč, které jsou v tomto kole k dispozici.

V nejbližším období očekáváme postupné ukončování příjmu registračních žádostí do OPPI (v květnu Inovace-patent, Klastry a Školicí střediska, v červnu EKO-ENERGIE, PROSPERITA, Marketing a v srpnu Rozvoj) a následně jejich vyhodnocování. Podnikatelé by pak tyto projekty mohli začít realizovat již ke konci roku 2010.

KB EU Point poskytuje klientům KB pomoc při realizaci dotovaného projektu. Bankovní poradce zdarma zajistí vyhledání vhodné dotace pro projektový záměr a regionální EU Point specialista poskytne detailní konzultaci. Žádosti o dotace a kompletní administrativu projektu pak zpracovávají specializované firmy s prověřenými zkušenostmi a odborností, přičemž výběr konkrétní firmy je vždy v rukou klienta. Bankéři rovněž doporučují optimální financování projektu, které vyhovuje dotačním podmínkám. Více informací získáte od bankovního poradce nebo na stránkách www.eupoint.cz.

Autor článku

Tiskovka