Software jako služba (SaaS) - móda nebo revoluce v IT

04.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stejně tak jako např. „Cloud Computing“ a virtualizace, se i tento termín stále více dostává do popředí zájmu médií a samozřejmě také firem, které hledají nové cesty k řešení svých ICT potřeb.

Ono ani není divu. Přináší totiž příslib úspor a to nejen na lidských zdrojích, které jsou pro každou firmu nejdražším aktivem, ale nebojme se říci také nejméně stabilní komoditou. Sotva si nějakého pracovníka firma vyškolí v klíčové oblasti za odborníka, okamžitě je předmětem zvýšeného zájmu řady „Head Hunters“ agentur a pokud je daný člověk opravdu kvalitní, časem jej někdo může např. přeplatit. Avšak ani pro jeho nového zaměstnavatele to není ideální řešení, protože kolo se opakuje.

Lépe je najít takové řešení, kdy tyto lidské zdroje ve firmě částečně nebo úplně nahradí služby specializované firmy, která bude zárukou stability provozu IT infrastruktury.

Jedním z příkladů přenesení kompetencí v oblasti IT na specializovanou firmu je např. zajištění nepřetržitého dohledu a bezpečnosti celé firemní IT infrastruktury.


Co znamená Cloud Computing?

Proč vlastně začínáme s tímto pojmem? Mělo by to vyplynout z následujících řádků.

Termín označuje souhrnně technologie a postupy používané v datových centrech a firmách pro zajištění snadné škálovatelnosti aplikací dodávaných přes Internet, tedy přístupných pomocí tenkého klienta nebo pomocí VPN.

Cloud Computing je zastřešující pojem pro pojmy a přístupy jako SaaS, Paas, IaaS, MaaS, CaaS. Tyto pojmy samy o sobě neříkají nic jiného, něž je je nějaký software poskytován jako služba, nikoliv formou klasiické licence. SaaS (Software as a Service) stojí nejvýše. Jedním z dalších řešení je MaaS (Monitoring as a Service), který ovšem se od SaaS nijak neliší, protože jde opět o provozování software sbírajícího data jako službu. Monitorovací služby jsou důležité pro všechny firmy a často běží na nějaké pronajaté infrastruktuře.


Co znamená SaaS?

Jde o princip sdílení licence software instalovaného na serveru poskytovatele této služby s ostatními uživateli této služby. Firma tedy neinvestuje do nákupu licencí software, hardware, jeho instalace a provozu, ale do pronájmu těchto komponent formou služby za nižší pravidelné udržovací poplatky. Sdílení licence software vede v konečném důsledku ke snížení firemní investice a to jak do zaměstnanců, hardware, tak i licencí software.

Celkový trend, který potvrzuje správnost nastoleného konceptu SaaS, je jasný již delší dobu. Cena software klesá, software je stále složitější a to klade nároky na obsluhu. Proto se pozvolna správa software a služby s tím spojené stávají dražší, než software samotný. Zde přichází nezbytný zlom v nahlížení na celou ICT problematiku. Změna spočívá ve směřování ke specializaci a většímu zapojení specializovaných firem, které kýžený software poskytují formou služby.

Tato etapa změny je již plně rozvinutá a jejímu vývoji a propagaci se s úspěchem věnují větší i menší IT firmy.


Příklady využití SaaS (Gateway)

Elektronická pošta je v současné době páteří každé firmy a dnešní komunikace se bez ní již neobejde. Denně dostáváme důležitá sdělení, nabídky, faktury, objednávky a totéž také firma rozesílá svým partnerům.

Statistiky uvádí, že z celkového objemu e-mailové komunikace je užitečných asi tak 10% e-mailů. Všechno ostatní je neužitečný balast ve formě spamu, virů, hoaxů, phishingu a dalšího nechtěného malware. Hackeři, pisatelé virů, ale i obyčejní vtipálci jsou si důležitosti elektronické pošty vědomi a významně toho zneužívají. Bohužel nejde jen o nevinnou zábavu. Viry a keyloggery dokáží způsobit opravdu katastrofální škody, pokud proniknou dovnitř IT infrastruktury.

Nezanedbatelným faktem je i přetížení firemních poštovních serverů a vynaložené prostředky na třídění doručené pošty z hlediska spamu, virů a dalšího nechtěného malware. Tyto investice dosahují celosvětově několika miliard USD.

Zabezpečení vstupní e-mailové brány není vůbec levné. Je třeba investovat do licence software, precizně jej nainstalovat, nakonfigurovat a pak zaměstnávat odborníky, kteří jej nepřetržitě monitorují a průběžně ladí.

Tomu se však lze s úspěchem vyhnout tím, že využijete služby některé profesionální firmy, která se touto činností zabývá. Tím "zabývá" je myšleno soustavně, tzn. sleduje nové trendy, vylepšuje svůj bezpečnostní software a má řadu specializovaných odborníků, jejichž hlavní náplní je právě údržba zmiňovaného systému. Jedním z příkladů je i služba Auriga SaaS Gateway nebo Auriga SaaS Monitor. Smluvně garantovaná služba Auriga SaaS Gateway spočívá v přesměrování poštovní komunikace přes dodavatelem zabezpečené serverové farmy s kvalitně nastavenými filtry. Zde je pošta spolehlivě očištěna od malware, roztříděna podle nastavených pravidel a zaslána koncovému příjemci. Tím je zajištěno, že uživatelé dostanou již roztříděnou poštu, což pomáhá zvýšit efektivitu jejich práce a zároveň eliminovat riziko napadení vnitrofiremní IT infrastruktury.

Další výhody takto nabízené služby jsou:

  • sledování logů a statistik,
  • archivace pošty a na vyžádání i její zasílání,
  • odpadají náklady na správu bezpečnostního software,
  • zajištěná profesionální technická podpora,
  • zajištění dohledu nad systémem v režimu 24x7,
  • úspora na investici za hardware a licenci software,
  • rozložení plateb do libovolných časových intervalů (měsíc, čtvrtletí, rok, …),
  • platíte jen za to, co skutečně využíváte,
  • poplatky za službu lze odepsat ihned v nákladech.

Příště se podíváme na další příklad, jak využít Saas.

Autor pracuje pro společnost Auriga systems.

Autor článku

Auriga

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT