Deloitte: V květnu vyhlášeno 120 konkurzů

03.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V květnu bylo v Česku vyhlášeno na firmy 120 konkurzů, což je nejnižší počet za posledních dvanáct měsíců. V březnu i v dubnu jich bylo o devět více. Loni v květnu bylo vyhlášeno 112 konkurzů. Na fyzické osoby bylo v květnu vyhlášeno 93 konkurzů, což bylo letos nejvíce a proti loňskému květnu dvojnásobek.

"Od začátku roku mírně klesá počet zahájených insolvenčních řízení i vyhlášených konkurzů u právnických osob," uvedl vedoucí sekce oceňování Deloitte ČR Jan Marek. Rovněž podle něj ubývá konkurzů na velké společnosti.

Marek předpokládá, že počet vyhlášených konkurzů bude stagnovat nebo mírně klesat i do konce roku. Bude to však podle něj křehký stav, který může být lehce zlomen politickým vývojem v ČR či nepříznivým vývojem globální ekonomiky. Jiná situace je u fyzických osob. "Do budoucna se dá v tomto případě očekávat další zhoršování situace," dodal.

Nejvíce konkurzů právnických osob vyhlásil v květnu Městský soud v Praze (36). Následovaly Krajský soud v Brně (23), Krajský soud v Hradci Králové (20) a Krajský soud v Ostravě (18). Krajský soud v Praze jich vyhlásil osm, Krajský soud v Plzni sedm a Krajské soudy v Českých Budějovicích a Ústí nad Labem po čtyřech.

Zhruba polovina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku. Řešení úpadku je možné dvěma způsoby, buď konkurzem, nebo reorganizací. Konkurz je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkurzu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Autor článku

Firemni aktualita