Souhrn z burzy: propad těžařského sektoru odnesly na české burze akcie NWR

24.05.2010 | , RM-Systém
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Akciové trhy v uplynulém týdnu výrazně ztrácely. Důvodem jsou pokračující obavy o osud eura, ke kterým se navíc přidaly horší výsledky hospodaření některých firem.

21.5. 2010 Silně v týdnu oslabily akcie NWR, které na české burze zastupují těžařský sektor. Jedním z důvodů propadu byly horší než očekávané výsledky hospodaření za první kvartál letošního roku. Oproti očekávanému zisku se NWR nečekaně propadly do ztráty 14,5 mil. EUR při tržbách 328,6 mil. EUR. Ztrátu společnost NWR vytvořila vlivem vyšších nákladů a silné české koruny. Těžařskému sektoru se s v současné době nedaří ani ve světě, což je stav typický pro posilující americký dolar. Vlivem obav o zdraví světové ekonomiky klesá cena většiny komodit. Navíc se australská vláda rozhodla zalepit díry v rozpočtu a dodatečně zdanit zisky těžařských firem, což vyvolalo na trhu paniku. Investoři mají strach, že k podobnému kroku mohou přistoupit vlády v Africe nebo v Jižní Americe.

Kurz NWR v úvodu týdne nejprve mírně rostl a překonal úroveň 250 Kč. Následné špatné zprávy poslaly titul až k pátečním minimům na úrovních kolem 208 Kč. Akcie NWR týden na burze RM-SYSTÉM uzavřely na 215,90 Kč. Titul v posledních dnech vykazuje velké výkyvy kurzu, což vyhovuje krátkodobým spekulativním obchodům.

Důležitou zprávou pro akcionáře Orco bylo schválení záchranného plánu francouzským soudem. Orco tak může po více než roce vystoupit z režimu soudní ochrany před věřiteli a začít standardně fungovat. Soud schválil posunutí průběžných splátek dluhopisů až do roku 2020, což společnosti umožní získat čas na prodej některých nemovitostních aktiv. Na zprávu reagoval kurz akcie růstem ze 160 Kč až na téměř 190 Kč.

Další kurzotvornou zprávou byly ohlášené hospodářské výsledky, které byly mírně horší než očekávané. Ztráta v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla 15,6 mil. EUR, což je sice výrazně lepší výsledek než v minulém roce, přesto jsou trh očekával ztrátu ještě o něco menší. Tržby Orco dosáhly 51,5 mil. EUR a čistá hodnota aktiv činila 8,16 EUR na akcii, v přepočtu 210 Kč na akcii. Kurz akcie reagoval na zprávu poklesem a v pátek titul uzavřel na 168,90 Kč.

Autor článku

Tiskovka