V podmínkách pro podnikání Česko stále zaostává

24.05.2010 | , Finance.cz
FIRMY


Největší slabiny má Česko při mezinárodním srovnání v podmínkách pro zahájení podnikání, placení daní a konkurzním řízení.

V zemích, kde se daří podnikání, se zvyšuje životní úroveň obyvatel. Zlepšování a zjednodušování podnikatelského prostředí je důležitým krokem k vyšší hospodářské výkonnosti země. Přestože v Česku dochází ke zlepšování podmínek pro byznys, za světem stále dle zprávy Světové banky zaostáváme. 

Ve zprávě Světové banky „Doing Business 2010“ bylo hodnoceno celkem 183 zemí (za období červen 2008 až květen 2009). Čím lepší umístění, tím snadnější podmínky k podnikání. Vyšší postavení v žebříčku znamená, že legislativa a právní prostředí je příznivé pro provozování podnikání a živností. Celkem se hodnotí 10 ukazatelů, výsledný index je následně průměrnou hodnotou dílčích hodnocení. Česko se umístilo na 74. místě. Z členských zemí Evropské unie hůře dopadlo pouze Itálie a Řecko.


Nejlépe se podniká v Singapuru


Dle poslední zprávy se opětovně nejjednodušeji podnikání v Singapuru. Na druhém místě je Nový Zéland a na třetím Hongkong. V první desítce jsou i tři členské země Evropské unie (Velká Británie, Dánsko a Irsko). Vlády úspěšných zemí světa podporují podnikání, protože, když se daří firmám a živnostníkům, tak prosperuje celá ekonomika.


Sledované ukazatele


Výsledný index zohledňuje hodnocení každé země dosažené v deseti samostatně hodnocených kategoriích. Při mezinárodním srovnání patří Česku 74. místo. Podívejme se na jednotlivé ukazatele na hodnocení Česka: 


  • Zahájení podnikání (113. místo)
    Při jednoduchosti zahájení podnikání se hodnotí: počet nutných administrativních úkonů, které musí podnikatel provést, doba trvání než se všechny administrativní požadavky na jednotlivých úřadech a institucích vyřídí, náklady spojené se založením podnikání a minimální požadovaný kapitál (v % z hrubého národního důchodu na obyvatele).
  • Zřízení skladu (76. místo)
    Ve zprávě se sledují nutné legislativní postupy, čas a náklady spojené s vybudováním skladu, včetně získání všech potřebných licencí a povolení.
  • Zaměstnávání pracovníků (25. místo)
    Jaké problémy mají zaměstnavatelé při přijímání a propouštění pracovníků (výpovědní lhůty, náklady na odstupné…), jaká je legislativní pružnost upravující pracovně-právní vztahy (např. přesčasové práce, práce ve svátcích…).
  • Registrace nemovitosti (62. místo)
    Lehkost, s jakou mohou podniky zajistit si práva k nemovitostem. Hodností se počet nutných úkonů spojených s převodem vlastnických práv k nemovitosti, čas a náklady spojené s registrací vlastnictví na požadovaných úřadech.
  • Získání úvěru (43. místo)
    Hodnotí se dostupnost úvěru, zákonná práva věřitelů a vymahatelnost dlužné částky. Přístup k finančním informacím pomocí veřejně sdílených rejstříků nebo úřadů. 
  • Ochrana investorů (93. místo)
    V uvedeném pilíři se hodnotí tři důležité prvky ochrany investorů: průhlednost transakcí, právní ochrana investorů a odpovědnost za vlastní řešení obchodní transakce. 
  • Placení daní (121. místo)
    Hodnotí se, jak velké daně musí zaplatit středně veliká společnost. Kolik daňových plateb za rok musí provést a časovou náročnost spojenou s platbami daní.
  • Svoboda odchodu (53. místo)
    Nutné postupy, které jsou spojeny s dovozem a vývozem zboží. Sleduje se nutná administrativa, čas a náklady spojené s dovozem a vývozem požadovaného zboží.
  • Legislativní ochrana (82. místo)
    Hodnotí se snadnost či naopak obtížnost vymáhání uzavřených obchodních smluv. Legislativní ochrana se určuje podle vývoje sporu. Jak dlouhý čas trvá od podání žaloby po soudní rozhodnutí až k faktickému uhrazení dlužné částky dlužníkem.
  • Zavření podniku (116. místo)
    Sleduje se potřebný čas a náklady k zavření podniku. Hodnotí se průběh konkurzního řízení, procesní a administrativní překážky. Kolik dostanou věřitelé nazpátek z částky přihlášené ke konkurznímu řízení.

Největší slabiny má Česko při mezinárodním srovnání v podmínkách pro zahájení podnikání, placení daní a konkurzním řízení. Přitom právě v těchto oblastech v posledních letech došlo v Česku ke zlepšení. Podmínky k podnikání však zjednodušuje většina zemí světě. Především dochází ke zrychlování státní administrativy a snižování nároků, které musí podnikatel (společnost) splnit. Jednodušší podmínky k podnikání prosazují vlády ve většině zemí světa. Od posledního hodnocení se jednotlivé země světa nejvíce polepšily v oblasti podmínek pro zahájení podnikání a placení daní.


Zpráva nezahrnuje všechny ukazatele


Přestože získaná data použitá ve zprávě nemusí být ve všech případech přesná a zpráva nehodnotí vzdělanost obyvatelstva, kriminalitu, zdravotnictví, ekologickou vyspělost či infrastrukturu, tak zprávu „Doing Business“ využívá řada mezinárodních investorů. Zlepšování a zjednodušování podnikatelských podmínek by tak mělo patřit mezi priority každé vlády. Především potom odbouráváním administrativních a byrokratických překážek a zrychlováním státní správy. Nejdůležitější je totiž podpora domácích podnikatelů a firem, které se na rozdíl od zahraničních investorů tolik nestěhují. Přilákání zahraničních investorů je bonusem navíc.

Tabulka: Kde jsou nejlepší podmínky k podnikání

Pořadí Země
1  Singapur
2 Nový Zéland
3 Hongkong
4  USA
5  Velká Británie
6 Dánsko
7  Irsko
8 Kanada
9 Austrálie
10 Norsko
11 Gruzie
12 Thajsko
13 Saudská Arábie
14 Island
15 Japonsko
16 Finsko
17 Mauritius
18 Švédsko
19 Korea
20 Bahrajn
21 Švýcarsko
22 Belgie
23 Malajsie
24 Estonsko
25 Německo
26 Litva
27 Lotyšsko
28 Rakousko
29 Izrael
30 Nizozemí
31 Francie
40 Kypr
42 Slovensko
44 Bulharsko
47 Maďarsko
48 Portugalsko
51 Mexiko
53 Slovinsko
55 Rumunsko
62 Španělsko
64 Lucembursko
72 Polsko
73 Turecko
74 Česko
78  Itálie
89 Čína
93 Vietnam
103 Chorvatsko
106 Egypt
109 Řecko
114 Uruguay
118 Argentina
120 Rusko
129 Brazílie
133  Indie
142 Ukrajina
182 Kongo
183 Středoafrická Republika

Pramen:  Worldbank – Doing Business 2010

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY