Program Zelená úsporám i Operační program Životní prostředí přinášejí efekt malým a středním firmám

18.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Program Zelená úsporám získal další prostředky, které budou vynaloženy na zateplování rodinných, bytových i panelových domů, výstavbu domů v pasivním standardu a výměnu starých kotlů za ekologické vytápění. Zároveň se tím vytvářejí i nové pracovní příležitosti.

Ministryně životního prostředí Rut Bízková a pan Norinao Iio, zástupce japonské firmy Mitsui & Co., uzavřeli závěrem minulého týdne smlouvu o prodeji dalších 2 mil. jednotek AAU. V tuto chvíli je v programu Zelená úsporám téměř 18 mld. Kč.

Zájem o program neustále roste. MŽP a Státní fond životního prostředí (SFŽP) aktuálně evidují v programu Zelená úsporám více než 19 tisíc podaných žádostí s celkovou podporou zhruba 4,1 mld. Kč, přičemž denně je registrováno v průměru 180 nových. Z celkového počtu žádostí přitom připadá více než 95 % na rodinné domy.

„Pokud zájem vydrží, prostředky z programu Zelená úsporám vyčerpáme mnohem dříve než v roce 2012, tedy na konci období vymezeného Kjótským protokolem," říká ministryně životního prostředí Rut Bízková. „Česká republika je v prodeji jednotek AAU dlouhodobě nejúspěšnější a další dodatečný prodej jednotek firmě Mitsui je toho důkazem," komentuje vyjednávání ředitel odboru změny klimatu Pavel Zámyslický. Podle Jana Dusíka, nově jmenovaného hlavního poradce ministryně Bízkové, jsou vyjednávání s kupci v souvislosti s vývojem mezinárodních klimatických vyjednávání a s ekonomickou krizí čím dál složitější. A proto v současné době MŽP vyjednává souběžně s větším počtem kupců emisních kreditů.

Jednání o prodeji dalších jednotek mají naději na úspěch i z toho důvodu, že zájemci pozitivně vnímají úspěšný rozvoj programu Zelená úsporám. Potvrdila se tak očekávání ministerstva, že program Zelená úsporám přinese zakázky a pracovní příležitosti v době ekonomické krize malým a středním podnikům a firmám celkově pomůže, říká ministryně Bízková. To potvrzují i slova prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše. Podniky očekávaly v době krize podporu státu a program Zelená úsporám představuje efektivní nástroj, který firmám může pomoci překonat toto kritické období.

Obdobný protikrizový efekt společně s programem Zelená úsporám přináší rovněž Operační program Životní prostředí (OPŽP). „Z analýzy, kterou MŽP aktuálně zpracovalo, vyplynulo, že při realizaci dvou tisíc projektů podpořených z OPŽP dostalo příležitost více než 800 malých a středních podniků. Náklady všech těchto projektů dosahují 30 miliard korun," konstatuje ministryně Bízková.

V rámci protikorupčních opatření ministryně Bízková rozhodla od 1. 5. 2010 o změně kritérií pro posuzování nabídek při výběrových řízeních vypisovaných v rámci OPŽP. Již ke dni 29. 4. 2010 byly na webu SFŽP zveřejněny aktualizované Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory z OPŽP, které ukládají hodnotit nabídky ve výběrových řízeních tak, že nabízená cena bude představovat 80 % hodnocení a ostatní kritéria pak pouze 20 %. Zavedena byla rovněž přesná vymezení pro využití dalších hodnotících kritérií. „Provedené úpravy zajistí větší transparentnost při hodnocení zakázek, a OPŽP je tak prvním programem, který takový hodnotící systém zavádí," říká ministryně životního prostředí Rut Bízková.

Ve čtvrtek 29.4. řídicí výbor OPŽP schválil dalších 648 projektů v ochraně vod a ochraně přírody za více než 13 mld. Kč.

Autor článku

Firemni aktualita