HK ČR a SZ mají odlišný názor na daně a energetiku

18.05.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zástupci Hospodářské komory a Strany zelených na dnešním jednání u kulatého stolu neshodli v energetické politice a v otázce daní. Strana zelených podporuje u fyzických osob zavedení druhého pásma 30 až 31 procent pro lidi s více než šestinásobkem průměrného příjmu. O neshodách v otázkách energetiky jsou ochotní zelení diskutovat.

„V otázce energetiky nejsme na stejné vlnové délce, ale jsme překvapeni, že Strana zelených je ochotna o tom sáhodlouze diskutovat. A to je pro mě velice důležité,“ řekl na tiskové konferenci prezident HK ČR Petr Kužel.

Ondřej Liška konstatoval, že ekonomika a ekologie nemusí být v rozporu a dodal, že bychom si mohli v tomto vzít příklad v severských zemích, kde ekonomika a ekologie jdou „ruku v ruce“. „Budeme podporovat masivní investice do energetických úspor a moderních technologií, které výrazně zvyšují účinnost při využívání energie. Tyto investice sníží veřejné výdaje, sníží znečištění a přinesou nová pracovní místa v perspektivních oborech,“ dodal lídr SZ.

Kladně odpověděl předseda Ondřej Liška na dotaz Hospodářské komory České republiky, zda Strana zelených připouští diskuzi o změně pravidel, za nichž mohou občanská sdružení napadat či připomínkovat jednotlivé nejen investorské záměry, které jsou ve správním řízení. „U veřejnosti, podnikatelů a státu vzbuzuje vystupování občanských sdružení proti některým záměrům nelibost,“ připustil předseda SZ. „Existují ale různé modely, jak odbyrokratizovat celý proces a zkracovat lhůty. Jsme přesvědčeni o tom, že to není ani tak vina občanů, kteří se někdy brání arogantnímu postupu státu, ale otázka průtahů soudů, různých lhůt a nedokonalých řešení,“ dodal Ondřej Liška.

Petr Kužel se netajil tím, že ho odpověď Strany zelených na tento problém velmi těší. „Jsem rád, že zelení připouští diskuzi, protože občanská sdružení se přiživují na investorech ve stavebnictví a dalších odvětvích.“

K otázce přijetí Eura řekl Ondřej Liška: „Přistoupení k jednotné měně je jednoznačně správné stanovisko. Věřím, že přijmeme měnu, kterou bude mít v danou chvíli sousední Německo.“

Zástupci stran debatovali kromě jiného i o zemědělské politice. „Budeme-li zaostávat v uplatnění geneticky modifikovaných organismů, dojde k zaostávání v produkci, zvláště pro nezemědělské využití,“ řekl předseda Zemědělského svazu ČR Ing. Miroslav Jirovský, který se jednání zúčastnil a dodal: „Potěšilo mě vyjádření zástupců SZ, že je třeba se tomu problému věnovat.“

Zelení jsou ve svém volebním programu proti zvyšování daňové zátěže práce, prosazují snižování daní a odvodů z práce a jako kompenzaci příjmů do státní pokladny navrhují zvýšení nepřímých daní. Chtějí dokončit ekologickou daňovou reformu, zdanit plýtvání energií a surovinami. Navrhují zjednodušení daně z fyzických i právnických osob, vznik jednotného inkasního místa či zachování současné sazby u daně z příjmů právnických osob.

Setkání u kulatého stolu bylo šestým v pořadí série „Kulatých stolů“, pořádaných Hospodářskou komorou České republiky, kde strany projednávají pasáže volebních programů, které mají potenciál přímého dopadu na ekonomiku, zaměstnanost a životní prostředí.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT