HK ČR jako první v Česku vydala osvědčení o dílčí kvalifikaci v oboru čalouník a dekoratér

17.05.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Historicky první zkoušky dílčích kvalifikací v nábytkářském oboru vyvrcholily tento týden slavnostním předáním dekretů. Certifikát, který je platný v celé Evropské unii, převzaly z rukou zástupkyně HK ČR a zároveň zkoušející Ing. Heleny Prokopové dvě ženy, Zdenka Marková a Kateřina Čapková. Obě se připravovaly ve firmě MAYER CZ v Novém Jičíně.

„Je mi velkým potěšením, že to byla právě Hospodářská komora, která předala osvědčení v tak tradičním odvětví, jakým nábytkářský průmysl v České republice je,“ řekl viceprezident HK ČR RNDr. Zdeněk Somr.

HK ČR je v oblasti udělování osvědčení o dílčí kvalifikaci největší tzv. autorizovanou osobou v Česku. A to nejenom podle množství zájemců o certifikát, ale také z hlediska počtu autorizovaných oborů, jednotlivých dílčích kvalifikací a zkoušejících-autorizovaných zástupců. Počet zmíněných certifikátů, které HK ČR již vydala, atakuje hranici jednoho tisíce.

Veřejnou zkoušku „Výroba čalouněných sedadel a opěradel židlí“ úspěšně zvládly dvě uchazečky, původním povoláním pánská a dámská krejčová.

Řemeslnice před akreditovaným zkoušejícím a několika dalšími nezainteresovanými pozorovateli prokazovaly své teoretické a praktické kompetence. Zadáním bylo zhotovit čalounění sedadla a opěradla kancelářské židle potažené potahovou textilií. Ženy prokázaly jak znalosti potahových usní, konstrukce střihu, šití na specializovaných průmyslových šicích a štepovacích strojích, tak nanášení lepidla nástřikem ve stříkací komoře, slepování materiálů, sponkování a mnoho jiného. Během pětihodinové zkoušky kompletně zhotovily dvě kožené manažerské židle potažené přírodní usní a sedadlo a opěradlo židle v potahové textilii.

V podstatě k výkonu každého povolání je potřeba kvalifikace. Tou může být vedle úplné kvalifikace doložené školou i dílčí kvalifikace, která je samostatně uplatnitelná na trhu práce. Zájemce, který chce získat osvědčení o dílčí kvalifikaci, musí o zkoušku požádat takzvanou autorizovanou osobu. Ty mají pověření k ověřování od autorizujícího orgánu-gestora, kterým je některé z ministerstev. Vazbu kvalifikace na povolání může zájemce najít v Národní soustavě povolání (www.narodni-kvalifikace.cz), kde jsou uvedeny popisy jednotlivých povolání a jim příslušné kvalifikace.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT