Zasedání Rady ministrů pro hospodářské a finanční záležitosti zemí EU 18. května 2010 v Bruselu

14.05.2010 | , Ministerstvo financí
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dne 18. května se v Bruselu na řádném zasedání Rady ECOFIN setkají ministři financí a hospodářství zemí Evropské unie. Českou delegaci povede ministr financí Eduard Janota.

Ministři naváží na mimořádné zasedání Rady ECOFIN z 9. května, kde byl dohodnut balíček opatření k zajištění finanční stability v Evropě, včetně Evropského finančního stabilizačního mechanismu, o objemu 500 mld. EUR; ministři vyslechnou prezentaci svého portugalského a španělského kolegy, kteří Radu seznámí s dodatečnými opatřeními těchto zemí pro roky 2010 a 2011 vedoucími k rozpočtové konsolidaci a se strukturálními opatřeními vedoucími k posílení růstu a tím nepřímo k fiskální udržitelnosti.

Komise seznámí ministry financí se svými návrhy v oblasti posílené hospodářské koordinace v EU, které představila ve svém sdělení 12. května. Zásadními návrhy jsou:

  • zpřísnění dohledu nad rozpočtovým vývojem zemí EU zvýšením důrazu na snižování dluhu, rozšířením možnosti sankcí a vynutitelnějšími pravidly;
  • synchronizace přípravy programů stability / konvergenčních programů (tj. fiskálních plánů pro udržitelné veřejné finance) a národních programů reforem (tj. plánů reforem pro zvýšení ekonomického potenciálu) s cílem zvýšit kvalitu programů větším propojením nákladů a přínosů strukturálních reforem;
  • zavedení tzv. „evropského semestru“, který by umožnil zemím EU případně upravit své rozpočtové plány ještě před jejich dokončením a předložením národním parlamentům;
  • rozšířit a prohloubit dohled v eurozóně o hlubší analýzu makroekonomického a makro-finančního vývoje v členských zemích eurozóny s cílem identifikovat včas vznikající nerovnováhy a řešit jejich strukturální příčiny; a
  • zavedení trvalého krizového mechanismu pomoci pro státy eurozóny.

V návaznosti na dubnové neformální zasedání se ministři budou zabývat strategiemi ústupu od angažovanosti státu v ekonomice - zejména posílením fiskálního řízení a zlepšením rozpočtových procedur. Ministři financí se již na neformálním zasedání Rady ECOFIN shodli, že efektivní národní fiskální rámce hrají důležitou roli při fiskální konsolidaci a zajištění udržitelných veřejných financí. Rada též schválí závěry týkající se ústupu od podpor finančnímu sektoru, konkrétními opatřeními se však bude zabývat až na svém červnovém zasedání.

Ministři budou pokračovat ve své debatě o krizovém řízení a opatřeních na posílení finanční stability. Finanční krize odhalila nedostatky evropského finančního systému. Rada by měla deklarovat nutnost přijetí reformních kroků ohledně evropského rámce pro krizové řízení a vytyčit další kroky, které je nutno učinit: v budoucnu by se ministři měli zabývat rámcem EU pro koordinaci politik v případě krize, včetně principů pro sdílení nákladů, společným regulatorním rámcem pro prevenci, řízení a řešení krizí v EU a mechanismy, které zajistí snížení systémového rizika a podíl finančního sektoru na nákladech souvisejících s řešením krize.

Rada ECOFIN bude dále projednávat návrh směrnice o správcích alternativních investičních fondů, jejímž cílem je zavést v EU jednotný rámec pro dohled a regulaci činnosti, kterou vykonávají správci těch fondů, jež dosud nejsou harmonizovány v rámci směrnice 85/611/EC týkající se subjektů kolektivního investování do převoditelných cenných papírů. Jedná se například o hedgové fondy, fondy soukromého kapitálu (private equity funds), komoditní fondy, fondy nemovitostí. Předmětem souvisejících diskusí jsou dosud některé návrhy týkající se režimu depozitářů a úpravy vztahů se třetími zeměmi s ohledem na fungování a principy jednotného vnitřního trhu.

Autor článku

Tiskovka