EU Point Index: ve hře o evropské peníze zbývá už jen 320 miliard Kč

13.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V balíku evropských peněz určených v aktuálním rozpočtovém období EU pro žadatele o dotace z České republiky zbývá 320 miliard Kč (39,6 % disponibilních prostředků).

Jak vyplývá z aktuálního ukazatele EU Point Index, za minulý měsíc žadatelé podali 513 žádostí v objemu přesahujícím 10,4 miliardy korun.

Po velmi slabém začátku letošního roku se aktivita na dotačním trhu v ČR opět postupně zvyšuje. Největší vliv na rostoucí hodnotu indexu má v současnosti především nadprůměrný počet i objem otevřených výzev.

V Operačním programu Podnikání a inovace byly v březnu nově otevřeny tři výzvy: Marketing, Eko-energie a Spolupráce. Z těchto výzev je pro podnikatele nejzajímavější program Eko-energie, kde mohou získat dotace na úspory energií (například využitím odpadní energie) či výrobu energií z některých typů obnovitelných zdrojů energie.

V OPPI jsou v prvním pololetí letošního roku otevřeny téměř všechny programy. Do některých z nich se přitom mohou přihlásit nejen malé a střední podniky, ale také velké firmy. Šance získat dotaci je přitom mimořádně vysoká: připraveno je minimálně 16,6 mld. Kč. „Dosavadní úspěšnost žadatelů v OPPI je v průměru 64 %, navíc očekáváme, že se tato úspěšnost bude letos díky vyšší alokaci ještě zvyšovat,“ uvedl Jan Hanuš, vedoucí poradenského centra KB EU Point.

V pěti krajích (Pardubickém, Plzeňském, Zlínském, Středočeském a Královéhradeckém) mohli zájemci o dotace podávat žádosti do OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, a to většinou na počáteční vzdělávání (především základní a střední školy). Vyhlášeny byly dotace například na výuku v cizích jazycích, prevenci rasismu, vzdělávání pedagogů či podpory nadaných dětí.

V nově otevřené 18. výzvě v OP Životní prostředí je pak na dotacích připraveno 5 mld. Kč. Tyto dotace jsou určeny pro tzv. velké projekty (nad 25 mil. Kč) na zlepšování kvality ovzduší a využívání obnovitelných zdrojů energie.

Do začátku dubna byly žadatelům schváleny dotace ve výši 331 miliard korun. O dalších 271 miliardách se navíc právě teď v různých operačních programech rozhoduje. Jestliže budou žadatelé stejně tak úspěšní jako byli doposud (přes 58 %), z těchto právě rozhodovaných žádostí bude přibližně 157 miliard ještě rozdáno. V balíku, ze kterého čerpají české firmy a municipality, tak zbude již jen 320 miliard Kč, tedy necelých 39,6% celého sedmiletého období.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT