HK ČR k ekonomickému oživení: neměly by ho brzdit nesmyslné legislativní zásahy

13.05.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Hospodářská komora České republiky pozitivně hodnotí, že se výkon české ekonomiky zvýšil díky průmyslu a exportu v 1. letošním čtvrtletí o zhruba jedno procento.

„Zároveň ale apelujeme na vládu a zákonodárce, aby nadějné hospodářské oživení a zvýšenou podnikatelskou aktivitu nebrzdili nepromyšlenými a nesmyslnými legislativními zásahy,“ uvedl prezident HK ČR Petr Kužel.

Mezi navrhovanými opatřeními, která mají uzdravit nemocný státní rozpočet, se objevuje i zvyšování některých daní. „Podnikatelé nesdílejí názor, že daně musí být vyšší,“ zopakoval již několikrát Petr Kužel v rámci kulatých stolů k ekonomickým částem volebních programů politických stran.

Český statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt vzrostl podle předběžných údajů za první tři měsíce letošního roku meziročně o 1,2 procenta. Podle statistiků měl kladný vliv na vývoj hrubé přidané hodnoty především zpracovatelský průmysl. Jeho produkci se daří úspěšně vyvážet do zahraničí. Negativně se vyvíjelo stavebnictví a služby. V útlumu zůstávají investice a spotřebitelská poptávka. Přesto většina analytiků nová data komentuje jako konec ekonomické recese.

Hospodářská komora se v této souvislosti už začátkem tohoto roku rozhodla v rámci svého nového projektu Krizi navzdory najít a prezentovat firmy, které dokázaly na ekonomickou recesi úspěšně zareagovat. Odbornou garanci převzala společnost PricewaterhouseCoopers. Uzávěrkou pro přihlášky je konec května. V červnu bude o slavnostním vyhlášení nejúspěšnějších firem projektu Krizi navzdory informovat vedle ostatních partnerských médií také Česká televize. Více informací na www.komora.cz.

Podle březnového průzkumu HK ČR měla recese pro 64 % firem také své pozitivní důsledky. Z toho téměř třetina respondentů zmínila zejména zefektivnění výroby/poskytování služby. Eliminování skryté přezaměstnanosti uvedlo jako hlavní pozitivní účinek krize 8 % firem, inovace a změnu portfolia výrobků či služeb 7 % podniků a nalezení nových trhů 6 % společností. Pouze pro třetinu podniků neměla krize žádný kladný dopad.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT