Zakázky za desítky milionů si dnes rozdělí malé a střední české podniky

12.05.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Veletrh dodavatelských příležitostí agentury CzechInvest spojí 7 velkých investorů a čtyři destíky domácích dodavatelů.

Zakázky za několik desítek milionů korun od velkých zahraničních investorů dnes mezi malé a střední české firmy rozdělí Veletrh dodavatelských příležitostí pořádaný agenturou CzechInvest. Svoje požadavky na české dodavatele na akci představují společnosti AFSI Europe, Edwards, Aisan Industry Louny, Black & Decker (Czech), Daikin Device Czech Republic, MOBIS Automotive Czech a Koito Czech, nabídku jim dají na čtyři desítky českých firem. Veletrh se koná v Technologickém a inovačním centru ČKD Praha ve spolupráci se Sdružením pro zahraniční investice AFI.

„CzechInvest tímto způsobem malým a středním českým podnikům otevírá cestu mezi dodavatele velkých nadnárodních korporací. Faktem je, že bez naší pomoci by pro ně tato cesta byla mnohem komplikovanější, ne-li zcela nedostupná,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

„Na základě představ investorů o tom, jaké dodavatele hledají, a také na základě zkušeností z obdobných akcí v minulosti bych celkovou hodnotu nabízených kontraktů odhadl na desítky milionů korun. Důležitější je ale to, že tyto kontrakty zesilují sekundární efekty přímých zahraničních investic a pomáhají udržovat a vytvářet nová pracovní místa,“ dodává Michal Stieber, ředitel Odboru řízení investičních projektů agentury CzechInvest.

„Počátečním požadavkům investorů odpovídalo na pět stovek profilů českých firem z těch, které máme v naší databázi dodavatelů. Ve spolupráci s investory jsme nakonec vybrali čtyři desítky malých a středních podniků, které nejlépe odpovídaly tomu, co velké společnosti hledají,“ říká Vít Švajcr, vedoucí oddělení rozvoje dodavatelů agentury CzechInvest. „Do databáze, ze které jsme vybírali, se může přihlásit po splnění základních kvalifikačních předpokladů jakákoli česká výrobní firma. Databáze jsou dostupné na http://suppliers.czechinvest.org“

V letech 2001 až 2009 pomohl CzechInvest českým firmám uzavřít dlouhodobé kontrakty celkem za 400 milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu za víc než osm miliard korun. „To je zhruba obrat šesti středních firem během tří let. Nejvíc kontraktů jsme pomohli zprostředkovat v letech 2005 a 2006. Pokles objemu kontraktů v posledních letech kopíruje situaci v globální ekonomice, což je ale také důvod, proč CzechInvest Veletrhy pořádá – abychom tuto situaci pomohli obrátit,“ dodává Švajcr.

Výhody Veletrhu dodavatelských příležitostí v podání agentury CzechInvest vysvětluje Eliška Pazdziorová z Oddělení rozvoje dodavatelů: „Na běžném veletrhu si účastníci musejí pronajmout nákladný výstavní prostor a pak se snažit zaujmout potenciální zákazníky. Jádrem našeho Veletrhu jsou předem připravená osobní jednání, což šetří čas, náklady a přináší mnohem vyšší úspěšnost.“

„CzechInvest nabízí novým investorům dlouhodobou péči, a zůstáváme tak s nimi v kontaktu i potom, co se v České republice usadí. Díky tomu jsme byli schopni vytipovat společnosti, u kterých víme, že právě teď hledají nové dodavatele, protože rozšiřují nebo upravují svůj český výrobní program. Naši nabídku na uspořádání Veletrhu nakonec přijalo sedm velkých investorů; působí především ve strojírenství a v automobilovém průmyslu,“ říká Alexandr Jakobe, vedoucí Oddělení AfterCare agentury CzechInvest.

Pokud právě nejednali o nových zakázkách, mohli si zástupci českých dodavatelů poslechnout některou ze série prezentací pořádaných členy Sdružení pro zahraniční investice AFI s tématy týkajícími se uzavírání obchodních smluv nebo aktuálních možností veřejné podpory.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT