Petr Kužel k žákům odborné školy: Řemeslníci jsou elita národa

07.05.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


„Hospodářká komora vám vyjde vstříc,když budete chtít podnikat,“ zahájil diskuzi prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel se žáky ze SOŠ Stavební v Praze Na Jarově. Mluvil především o jejich odborném uplatnění, soukromé praxi či praxi po ukončení školy, ale také o podnikání pro začínající řemeslníky.

6. 5. 2010 V učebně se sešlo dvacet osm žáků z různých učebních oborů. Byli mezi nimi malíři, zedníci a instalatéři. Všichni měli jedno společné: už za čtrnáct dní skládají závěrečné zkoušky a dostanou do ruky výuční list. Stanou se z nich kvalifikovaní řemeslníci.

Petr Kužel se v diskuzi zaměřil na problémy v začátcích podnikání. „Ať se vám to líbí či nikoli, vy jste a do budoucna budete elitou národa,“ řekl hned v úvodu a sklidil několik uznalých a obdivných pohledů. „Než začnete pracovat, musíte přemýšlet, jak si práci ulehčit. Pokud se rozhodnete podnikat, hospodářská komora vám vyjde vstříc. Moc vám přeji, abyste na komoře našli to, co chcete a když ne, tak mi klidně zavolejte nebo napište,“ dodal prezident.

V druhé části setkání se žáci ptali především na současný trh práce a na půjčky začínajícím podnikatelům.

Petr Kužel například vysvětlil důležitou úlohu CzechPointu, který sídlí v budově komory. „Během deseti minut zde dostanete všechny dokumenty potřebné k podnikání,“ řekl. „Půjčí mi hospodářská komora peníze?“ zněl další z dotazů.

Petr Kužel objasnil projekt tzv. „Rašínovy karty“, který v současné době HK ČR řeší. Řekl: „Je to karta pro začínající podnikatele. Vám do začátku nebude chtít žádná banka půjčit, protože vás nezná. Například v Americe mají lidé už od 15 let kreditní karty. Banka už od patnácti vidí, jak zachází s penězi, ta banka je zná! Není proto problém takovému člověku půjčit peníze do začátku jeho podnikatelské kariéry.“

V souvislosti s tímto tématem sdělil Petr Kužel všem jednu důležitou věc: „Nikdy, opravu nikdy, si nepůjčujte peníze, které nemůžete splatit. Ať v soukromém životě nebo v práci!“

Celá beseda se nesla ve velmi přátelské atmosféře. Prezident si učně získal už po pár minutách, kdy jim sdělil, že se také kdysi vyučil automechanikem, střední školu si studoval až po vojně a dnes si ještě dodělává vysokou školu. „Tak to byla bomba, byl úplně skvělý! Nerad poslouchám takové ty řeči dospělých, ale on mi vysvětlil všechno, co jsem chtěl,“ vznesl při odchodu jeden z nich obdivná slova na adresu prezidenta.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT