Polovina akciových společností v ČR má utajeného vlastníka

05.05.2010 | , ČEKIA
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Praha, 5.květen 2010. Více než polovina českých akciových společností má listinné akcie na majitele, což skutečným vlastníkům firem umožňuje zůstat v anonymitě. Údaje vyplývají z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA), která čerpá z veřejně dostupných zdrojů.

Více než 91 % (21 515) akciových společností registrovaných v České republice vydalo akcie v listinné podobě. „Podnikatelé jednoznačně dávají přednost listinným akciím před zaknihovanými z důvodu výrazně nižší administrativní a finanční náročnosti, stejně jako v případě kombinace s formou akcií na majitele možnosti skrýt skutečné akcionáře společnosti,“ říká analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová.

Většina majitelů firem preferuje anonymní vlastnictví – 51 % (11 983) tuzemských akciových společností má listinné akcie na majitele s neprůhlednou majetkovou strukturou, zatímco 39 % (9 260) listinné akcie na jméno. Zaknihované akcie v České republice vydalo méně než 10 % akciových společností. Zpravidla se jedná o firmy, které se zúčastnily kuponové privatizace nebo později vstoupily na burzovní či mimoburzovní trh.

„Společenská objednávka na zákaz listinných akcií na majitele, nebo alespoň omezení účasti těchto firem ve státních výběrových řízeních vznikla v souvislosti s kontroverzními veřejnými zakázkami s nádechem korupčního jednání,“ říká analytička agentury ČEKIA, Petra Štěpánová. „Nicméně odborníci se shodují, že případný paušální zákaz anonymních akcií podnikatelům nezabrání v korupčním jednání, střetu zájmů v souvislosti s udělováním veřejných zakázek nebo organizovaným zločinem a praním špinavých peněz v kombinaci s daňovými ráji,“ dodává Petra Štěpánová s tím, že počet českých firem ovládaných z daňových rájů za poslední čtyři roky kontinuálně roste.

„Tlak na společnosti s neprůhlednou vlastnickou strukturou a jejich spřízněnými osobami se zvyšuje, a stal se jedním z předvolebních témat. Alarmující situaci v České republice podtrhuje vznik expertní skupiny , který byl iniciován častou kritikou korupce v českém podnikatelském prostředí ze strany Americké obchodní komory. Do expertní skupiny jsou zapojeny politické strany, podnikatelské asociace i veřejné instituce. Jejím cílem je prosazení principů a jejich legislativní zakotvení, které by mělo přinést zvýšení transparentnosti a efektivnosti zadávání veřejných zakázek,“ uzavřela analytička agentury ČEKIA.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT