Česká kina v lednu vykázala druhé nejvyšší měsíční tržby v historii

17.03.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tahounem růstu návštěvnosti i tržeb tuzemských kin je od své premiéry 17. prosince snímek Avatar amerického režiséra Jamese Camerona.

Tuzemská kina v lednu zejména díky filmovému megahitu Avatar vykázala druhé nejvyššími měsíční tržby v historii a v jejich pokladnách skončilo 147,9 milionu korun. Vyšší tržby měla kina pouze loni v červenci, kdy si na účet připsala rekordních 155,5 milionu korun. Při srovnání s předchozími lednovými tržbami kin pak byly ty letošní nejvyšší. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnila Unie filmových distributorů.

Do tuzemských kin letos v lednu zavítalo 1,152 milionu diváků, kterých bylo ve srovnání s loňským lednem o 152.866 více. Za vstupné diváci letos v lednu utratili 147,891.894 korun, což bylo meziročně o bezmála 50 milionů korun více. Za vyšší lednové tržby kina vděčí nejen lepší návštěvnosti, ale také dražšímu vstupnému. Zatímco loni v lednu průměrné vstupné do kin činilo 98 korun, tak letos vyskočilo na 128,4 koruny.

Tahounem růstu návštěvnosti i tržeb tuzemských kin je od své premiéry 17. prosince snímek Avatar amerického režiséra Jamese Camerona, který měl v závěru ledna na kontě celkem 866.854 diváků a tržby ve výši 140,5 milionu korun. Zhruba polovina diváků přišla na tuto trojrozměrnou filmovou sci-fi v prosinci.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT