Singapur a Hongkong – žádná obchodní omezení

29.03.2010 | , Finance.cz
FIRMY


Obchod je motorem ekonomiky. V zemích, kde se daří obchodu je vyšší životní úroveň občanů. Čím menší omezení či administrativní překážky, tím lépe pro domácí ekonomiku.

Dle poslední studie Světového ekonomického fóra nabízí nejlepší obchodní podmínky Singapur a Hongkong. Česku patří 36. místo.

Pro ekonomický rozvoj a růst životní úrovně je volný obchod prioritou. Volný obchod totiž zvyšuje konkurenci. Pro zákazníky tak znamená nižší cenu hledaného zboží, firmy motivuje k produkci kvalitnějšího či levnějšího zboží. Zvyšuje se i nabídka zboží a volný obchod vede k rostoucí životní úrovni obyvatel. Jednotlivé domácí ekonomiky totiž těží ze skutečnosti, že každá země je schopná produkovat jiné zboží produktivněji a s nižšími náklady. Vzhledem ke komparativní výhodě je mezinárodní obchod výhodný i pro země, které mají u všech výrobků a zboží vyšší náklady a nižší produktivitu práce. Pro výrobu zboží vyráběného a vyváženého z této země totiž musí obětovat méně druhého zboží než mezinárodní partner.


Proč podporovat obchod?

Posilování a finanční podpora mezinárodního obchodu (např. formou garancí a dostupností úvěrů) je ve svém důsledku v boji s ekonomickou krizí mnohem účinnější než selektivní podpory vybraných odvětví domácí ekonomiky. Minimální obchodní překážky jsou jedním z důvodů ekonomické vyspělosti východoasijských ekonomik – Singapuru a Hongkongu. Tyto dvě země jsou s dostatečným náskokem na prvních dvou místech v žebříčku zemí s nejlepšími podmínkami pro obchod.


Systém hodnocení

Nejlepší podmínky pro mezinárodní obchod nabízí Singapur a Hongkong. Na dalších místech se umístily nejúspěšnější evropské země – Švýcarsko, Dánsko a Švédsko. V první desítce jsou ještě Kanada, Norsko, Finsko, Rakousko a Nizozemí. Česku patří 36. místo na světě. Celkem bylo hodnoceno 121 zemí, v přiložené tabulce je uvedena pořadí prvních 50 zemí.

Global Enabling Report 2009 zveřejněný Světovým ekonomickým fórem analyzuje celou škálu faktorů mající vliv na omezení obchodu. Hodnoceny jsou i možnosti financování obchodu. Tento komplexní index tedy zachycuje řadu oblastí vedoucí k omezování obchodu. Zachycuje tok zboží do země i ze země. V zemích na předních příčkách je velmi usnadněn volný pohyb zboží přes státní hranice do místa určení.

Hlavními hodnotícími faktory jsou:

  • Tuzemský i zahraniční přístup na trh
  • účinnost celní správy
  • efektivnost import-export postupů
  • transparentnost hraniční správy
  • dostupnost a kvalita dopravy a infrastruktury
  • dostupnost a kvalita dopravních služeb
  • dostupnost a využívání informačních a komunikačních technologií
  • regulační prostředí
  • fyzická bezpečnost


Protekcionismus – špatný lék na krizi

Svoboda obchodu je jedním z hlavních předpokladů pro uzdravení ekonomik vyspělých zemí. V době krize však některé země podlehli protekcionismu (např. u vládních zakázek jsou jednoznačně podporovány domácí firmy…). Odvetná opatření na sebe však nenechávají dlouho čekat, mezinárodní obchod vázne. Ve svém důsledku tak protekcionismus přináší vyšší ceny pro zákazníky a nižší obrat pro mnoho firem, což vede k růstu nezaměstnanost. Právě zvyšující se nezaměstnanost je nejpalčivější problémem většiny vyspělých zemí. Omezování globálního obchodu by tak rozšířilo současný pokles na další roky a snížilo životní úroveň obyvatel.


Singapur a Hongkong

V Singapuru a Hongkongu je velmi otevřený trh, efektivita obchodu je obdivuhodná. Až na drobné výjimky jsou celé ekonomiky obou zemí celé privátní. Správa hranice je velmi účinná a transparentní. Infrastruktura je na vynikající úrovni, stejně jako podnikatelské prostředí. Celní postupy jsou hodnoceny jako nejméně náročné na světě. Čas a náklady spojené s dovozem a vývozem zboží jsou rovněž nejnižší. Singapur je stejně jako Hongkong silně závislý na obchodu a vývozu. IT infrastruktura je velmi dobře propracovaná, jediným problémem jsou přeplněné silnice. O vysoké otevřenosti těchto dvou ekonomik svědčí vysoký výskyt zahraničního kapitálu (měřeno na jednoho obyvatele je nejvyšší na světě). Pro zahraniční kapitál nejsou v obou zemích žádná omezení. Singapur a Hongkong jsou tak nejvíce globalizované ekonomiky na světě.

Pořadí zemí s nejlepšími podmínkami pro obchod

Pořadí Země
1 Singapur
2 Hongkong
3 Švýcarsko
4 Dánsko
5 Švédsko
6 Kanada
7 Norsko
8 Finsko
9 Rakousko
10 Nizozemí
11 Nový Zéland
12 Německo
13 Lucembursko
14 Austrálie
15 Irsko
16 USA
17 Francie
18 Spojené Arabské Emiráty
19 Chile
20 Velká Británie
21 Belgie
22 Estonsko
23 Japonsko
24 Bahrajn
25 Taiwan
26 Korea
27 Španělsko
28 Malajsie
29 Izrael
30 Portugalsko
31 Slovinsko
32 Kypr
33 Mauritius
34 Omán
35 Katar
36 Česko
37 Jordánsko
38 Maďarsko
39 Chorvatsko
40 Litva
41 Tunisko
42 Saudská Arábie
43 Kostarika
44 Lotyšsko
45 Itálie
46 Slovensko
47 Řecko
48 Turecko
49 Čína
50 Thajsko

Zdroj: Pramen: Weforum - The Enabling Trade Index 2009

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY