Podnikatelé – nezapomeňte na Přehled pro zdravotní pojišťovnu!

02.02.2010 | , Finance.cz
FIRMY


Jak mají OSVČ postupovat při podání Přehledu za rok 2009?

Jednou ze základních a pravidelných povinností OSVČ ve zdravotním pojištění je kromě řádného placení záloh a případného doplatku pojistného i předložení Přehledu o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné za rozhodné období kalendářního roku (dále jen Přehled). Jak mají tedy OSVČ postupovat při podání Přehledu za rok 2009?

Vykazuje-li pojištěnec příjmy podle § 7 odst. 1 a 2 z.č. 586/1992 Sb., považuje se ve zdravotním pojištění za OSVČ. Výčet těchto osob je konkretizován v ustanovení § 5 písm. b) zákona č. 48/1997 Sb. Podle tohoto ustanovení patří ve zdravotním pojištění mezi OSVČ například i osoby provozující živnost, podnikající v zemědělství či provozující podnikání podle zvláštních předpisů (například z.č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti, z.č. 524/1992 Sb., o auditorech a Komoře auditorů České republiky a další). Přehled za rok 2009 je zdravotní pojišťovně povinna předložit i OSVČ:


  • která má daň stanovenou paušální částkou
  • na kterou byl prohlášen insolvenční návrh
  • která má příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, ale nepodává daňové přiznání (nízké příjmy, příjmy zdaňované zvláštní sazbou daně aj.)

Využijte formuláře v Excelu
Naše formuláře v Excelu vám usnadní výpočet pojistného.


Do kdy se Přehled podává?


OSVČ je povinna podat zdravotní pojišťovně Přehled do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání, za rok 2009 tedy nejpozději do 30. dubna 2010. Pokud OSVČ zpracovává daňové přiznání daňový poradce, je OSVČ povinna tuto skutečnost doložit zdravotní pojišťovně taktéž do 30. dubna 2010 například předložením kopie plné moci, kterou OSVČ zmocňuje daňového poradce ke zpracování daňového přiznání a jeho podání na finanční úřad. Povinnost podat zdravotní pojišťovně Přehled do 8. dubna 2010 má OSVČ i v případě, kdy není povinna daňové přiznání podávat. 
    
Změní-li se následně skutečnosti uvedené v tomto Přehledu (například plátce podal opravné nebo dodatečné daňové přiznání), je OSVČ povinna do 8 dnů ode dne, kdy se o změně dozvěděla, podat opravný Přehled a do 30 dnů doplatit případné dlužné pojistné. Pokud však OSVČ pouze opravuje chybu v již podaném Přehledu, nejedná se za této situace o opravný Přehled, ale o opravu podaného Přehledu. V případě změny zdravotní pojišťovny se podává opravný Přehled všem zdravotním pojišťovnám, u kterých byla OSVČ v průběhu rozhodného období kalendářního roku pojištěna. 
  
Jelikož je již pevně stanoveno období pro podání Přehledu zdravotní pojišťovně, není  z tohoto důvodu nutností dokládat den podání daňového přiznání, tedy není ani zapotřebí razítko finančního úřadu na podávaném Přehledu. Je však skutečností, že pro úhradu případného doplatku pojistného nadále platí lhůta do osmi dnů po podání daňového přiznání. Z tohoto důvodu zůstává na formuláři Přehled kolonka, ve které OSVČ uvádí datum podání daňového přiznání.


Co nepatří do úhrnné výše záloh?


OSVČ jako jediná ze skupin plátců hradí pojistné formou záloh a případného doplatku pojistného. Do celkové částky záloh zaplacených za rok 2009 se zahrnují platby provedené v období od 9.1.2009 do 8.1.2010 včetně. Do úhrnné výše záloh nepatří:


  • případné doplatky pojistného za rok 2008 nebo za dřívější období
  • platby penále či pokut
  • platby za měsíce, ve kterých byl pojištěnec registrován v průběhu roku 2009 u zdravotní pojišťovny jako osoba bez zdanitelných příjmů

Od měsíce, ve kterém OSVČ podá Přehled, se na ni vztahuje povinnost platit zálohy na pojistné v nové výši dle Přehledu na základě výsledků samostatné výdělečné činnosti za rok 2009, případně za jeho část. Pro rok 2010 činí minimální záloha 1 601 Kč, maximální záloha pak 19 205 Kč.


Pozor na dluh


Pokud OSVČ neuhradí doplatek pojistného nebo neplatí ve srovnání s uplynulým rokem například vyšší zálohy, vzniká jí v důsledku této skutečnosti dluh na pojistném včetně nároku zdravotní pojišťovny na penále, jehož výše aktuálně činí 0,05% z dlužné částky za každý den prodlení. Naopak, jestliže OSVČ hradila v roce 2009 vyšší zálohy, přičemž podle konečných výsledků její podnikatelské činnosti za tento rok vyplyne povinnost zaplatit nižší celkovou částku pojistného, dochází k přeplatku, který může OSVČ použít k placení záloh na další období nebo může požádat o jeho vrácení, kdy žádostí o vrácení přeplatku je i podání Přehledu zdravotní pojišťovně. 

Zdaleka nejsou výjimkou případy, kdy OSVČ dosáhne za rok 2009 vysokých (nadstandardních) příjmů, resp. zisku, avšak v roce 2010 budou tyto příjmy výrazně nižší. OSVČ se tak může reálně dostat do situace, kdy může být pro ni v roce 2010 problémem pravidelné placení vyšších záloh. Na tuto variantu pamatuje i právní úprava platná ve zdravotním pojištění, kdy podle podmínek uvedených v ustanovení § 8 odst. 4 z.č. 592/1992 Sb. může OSVČ požádat zdravotní pojišťovnu o snížení měsíčně placených záloh


Změna pojišťovny znamená více Přehledů


V případě změny zdravotní pojišťovny  v průběhu roku 2009 je OSVČ povinna předložit Přehled všem zdravotním pojišťovnám, u kterých byla v tomto roce pojištěna.


Za nepodání Přehledu hrozí pokuta až 50.000 Kč


Jestliže OSVČ podá Přehled opožděně, případně jej nepodá vůbec, může zdravotní pojišťovna uložit za toto porušení zákona pokutu až do výše 50 000 Kč, přičemž uloženou pokutou nebo stanovením pravděpodobné výše pojistného není dotčen nárok zdravotní pojišťovny na reálnou výši dlužného pojistného včetně penále. 

Autor článku

Antonín Daněk  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY