Firemní novinky v roce 2010

22.12.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Ekonomická krize přinesla řadu novinek, které ovlivní i rok 2010, škoda jen že (možná) díky ní nezbyl čas na projednání nového obchodního zákoníku.

Téma: Novinky v roce 2010


Být rychlý je v podnikání jednou z podmínek úspěchu. Zrychlené odpisování zavedené jako jedna z podpor podnikání oslabené ekonomickou krizí umožňuje podnikatelům vybrat si takový způsob, který vyhovuje jeho potřebám. Rychlé odpisování je možné zvolit i pro majetek pořízený v roce 2010, respektive do 30. června 2010. Majetek v 1. odpisové skupině lze odepsat rovnoměrně bez přerušení do 100 % vstupní ceny za 12 měsíců, majetek zařazený v odpisové skupině 2 za 24 měsíců, přitom za prvních 12 měsíců se uplatní odpisy rovnoměrně do výše 60 % vstupní ceny a za dalších bezprostředně následujících 12 měsíců do výše 40 % vstupní ceny.


Paušální výdaje – zvýšily se, aby se mohly zase snížit

V boji s ekonomickou krizí byly zavedeny i vyšší paušální výdaje, které mohou uplatnit podnikatelé, kteří evidují pouze příjmy a výdaje uplatňují procentem z těchto příjmů. Vyšší paušální výdaje se zvýšily u řemeslných živností na 80 %, u ostatních živností na 60 % a u ostatních příjmů podle § 7 s určitými výjimkami na 60 % (tento paušál uplatňují například svobodná povolání a autoři). Tyto paušální výdaje se použijí pro zdaňovací období započatá v roce 2009, ale pro zdaňovací období započatá v roce 2010 se paušál u ostatních příjmů podle § 7 sníží na původních 40 %. Využijte naší kalkulačku paušálních výdajů.


O vrácení daně z přidané hodnoty bude možné žádat pouze elektronicky

Podle novely schválené koncem roku bude možné žádat o vrácení daně z přidané hodnoty jenom elektronicky a to prostřednictvím internetového portálu ministerstva financí. Úřad bude mít čtyřměsíční lhůtu na to, aby si vyžádal dodatečné informace, podnikatelé a firmy měsíc na to, aby je úřadu poskytli.


Pohlídejte si den platby

Nový zákon o platebním styku se dotkne i plateb pojistného. Od 1. 11. 2009 je tak považován za den platby den, kdy dojde k připsání platby na účet zdravotní pojišťovny nebo okresní správy sociálního zabezpečení (v případě bezhotovostní platby). Zároveň se zrychlí bezhotovostní styk. Podnikatel dá bance příkaz k převodu peněz a druhý den je bude mít jejich příjemce na svém účtu. Dojde tak ke zrychlení plateb z tří pracovních dnů až na dva, tedy o jeden pracovní den. Více v abecedě Platba daně.


Neplatili jste zálohy? Připravte se na jednorázovou platbu

Ministerstvo financí zrušilo pro letošek povinnost zálohovat daně z příjmů, a to fyzickým osobám s příjmy z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti a právnickým osobám, pokud k 1. 12. 2008 neměly zaměstnance nebo zaměstnávaly, tzn. evidovaly k uvedenému datu podle mzdových listů nejvýše 5 zaměstnanců s příjmy ze závislé činnosti a funkčními požitky. Pokud jste tuhle možnost využili, pak se připravte, že daň z příjmů budete muset zaplatit v celé výši najednou. Více o daních z příjmů za 2009 v daňovém speciálu.


Nenechte se zneužívat obchodními řetězci

Tato informace není ani tak pro velké řetězce jako spíš pro jejich dodavatele. Česko bude mít zákon, který reguluje chování obchodních řetězců. Významná tržní síla je upravena jako takové postavení odběratele vůči dodavateli, kdy se v důsledku situace na trhu stává dodavatel závislým na odběrateli ve vztahu k možnosti dodávat své zboží spotřebitelům a kdy si odběratel vůči dodavateli může vynutit jednostranně výhodné obchodní podmínky. Zneužití významné tržní síly je popsáno v jednotlivých přílohách zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití. Například na faktuře musí být uvedeno jakékoliv snížení ceny poskytnuté v den prodeje výrobku nebo poskytnutí služeb přímo spojených s tímto prodejem, s výjimkou nepředvídatelných srážek. Za zneužití tržní síly jim bude hrozit až destimilionová pokuta.


Nižší sociální pojištění ještě za prosinec 2009?

Podnikatelé mohou využít slevy na pojistném až do konce letošního roku, tedy i za prosinec 2009. Výše slevy na pojistném za jednotlivého zaměstnance činí 3,3 % rozdílu mezi 1,15násobkem průměrné mzdy zaokrouhleném na celé stokoruny směrem nahoru a vyměřovacím základem zaměstnance. Výše slevy na pojistném za jednotlivého zaměstnance činí nejvýše 25 % jeho vyměřovacího základu.


Mýtné opět jinak

Poslanecká sněmovna opakovaně schválila novelu zákona, která rozšiřuje placení mýtného i na vozy nad 3,5 tuny. Do zákona i přes nesouhlas Senátu opět vrátila návrh na zavedení elektronických vinět místo dosavadních dálničních známek. Znovu také potvrdila možnost vysokorychlostního převažování kamionů.


Listinné akcie jen na jméno

Jeden z vládních návrhů zavádí dost zásadní změnu, podle něj budou všechny listinné akcie pouze na jméno. Akcie dnes mohou znít na držitele (tzn. hlasovací právo má ten, kdo tuto akcii předloží – kdo ji „drží“) a na jméno (tzn. na akcii je jméno majitele). Zákon přichází se lhůtou jednoho roku od účinnosti zákona. Pokud se valná hromada neusnese během této lhůty o změně formy nebo podoby akcií, platí, že se valná hromada posledním dnem této lhůty usnesla na změně formy akcií z listinných akcií na majitele na listinné akcie na jméno s tím, že lhůta k předložení akcií činí 6 měsíců.


Zamířeno na katalogové firmy

V příštím roce také možná projde návrh zákona na zpřísnění podnikání tzv. katalogových firem. Jedná se o převzetí rakouské úpravy zákona o nekalých obchodních praktikách z roku 2000, kterou obdobně hodlá implementovat i Slovenská republika. Navrhovaná úprava nikterak neomezí smluvní volnost, pouze bude eliminovat snahy subjektů s nepoctivými úmysly směřované k dosažení oslovenou stranou nezamýšlených smluvních závazků.


Nový obchodní zákoník

Velkou změnou se možná v příštím roce stane vládní návrh zákona o obchodních korporacích. Asi nejznámější je změna výše vkladu u společnosti s ručením omezeným, podle návrhu bude možná minimální vklad 1000 Kč. Návrh uvedený pod sněmovním tiskem 836 je zatím v prvním čtení, na řadu přijde pravděpodobně až s novou vládou.


Daňové změny probereme v článku Daňové novinky v roce 2010 (23.12.).

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY