Jsou měnové kurzy v rukách božích?

12.10.2009 | , Finance.cz
FIRMY


O vlivu kolísání měnových kurzů na české exportéry diskutovali odborníci spolu s exportéry v rámci projektu HSBC GRANT.

Kolísání měnových kurzů bylo hlavním tématem loňského roku, teď ho zastínila ekonomická krize. Nicméně problém kolísání měnových kurzů je pro exportéry stále velký problém. I proto se v Brně konalo setkání odborníků na toto téma.

Pomozte nám nyní přežít, my vám to vrátíme i s úroky

Již v prvním příspěvku se Otto Daněk z Asociace epxortérů ČR a generální ředitel akciové společnosti ATAS elektromotory Náchod v jedné osobě věnoval vývoji kurzu české koruny vůči EUR i USD v posledních letech i měsících. „Posilování koruny není samo o sobě takový problém, jakým je právě skokové posilování naší měny, které razantně zasahuje exportní případ od jeho vzniku do doby úhrady. Na tržbě 1 milion EUR může náš exportér tratit až 2 miliony korun!” A nelze než konstatovat, že trend posilování koruny bude i nadále nejspíše pokračovat a nelze mu v podstatě nijak zamezit.  „Jednou z cest, jak minimalizovat ztráty z kolísání kurzů je i smluvní stabilizace nákladů”, uvedl.

Daněk rovněž vyzval k úvaze možnosti vytvoření silné státní proexportní banky a také vyzval ke vstřícnosti banky jako takové: „Pomozte nám nyní přežít, my vám to vrátíme i s úroky!” Podtrhl tím, že právě v těžkých dobách probíhá vztah firmy a její banky zatěžkávací zkouškou a že firmy, které nyní odolají, budou své banky vybírat i v době růstu…. Stejně tak apeloval i na stát: je třeba zásadní změny v přístupu k tvorbě rozpočtu i ke snižování státních výdajů včetně počtu a výše platů státních úředníků. A samozřejmě mluvil i o nezbytnosti zavedení eura.


Tabulka: Vývoj kurzu EUR/CZK za poslední tři roky

Vývoj kurzu EUR/CZK za poslední tři roky


Skutečným králem je hotovost

Investiční bankéře na setkání reprezentoval Filip Koutný, ředitel oddělení Treasury pražské pobočky HSBC BANK plc.ukázal. Ve svém komentáři upozornil na závislost USD/CZK, resp. EUR/CZK na USD/EUR, na špatné prognózy světových analytiků a zlehčil také význam hedgingu. „Jakékoli zajištění kurzových rizik nebo zásahy do devizového trhu jen odsouvají současný stav do budoucna. Tento stav nelze řešit v podstatě žádnou intervencí, která ve svém důsledku jen stát stojí peníze,” dodal. Na vítku, že by banky měla pomáhat podnikům především v této době, reagoval tím, že obchod na devizovém trhu je obchod jako každý jiný a že toto vysoce volativní prostředí je těžké i pro banky. Podle Koutného je skutečným králem nyní hotovost a ten, kdo jí drží: na straně firem i na straně bank. Také tlak na marže v bankovním sektoru je enormní. I nadále však platí, že vztah klienta a banky musí stát na důvěře.


Kurzové ztráty budou někde chybět

Česká exportní banka, a.s. (ČEB) je specializovaná bankovní instituce pro státní podporu vývozu přímo a nepřímo vlastněná státem. Vznikla v roce 1995 a tvoří nedílnou součást systému státní proexportní politiky. Posláním ČEB je poskytovat státní podporu vývozu, a to poskytováním a financováním vývozních úvěrů a dalších služeb s vývozem souvisejících.

Kateřina Vojvodíková z České exportní banky převedla pozornost na produkty a služby České exportní banky. Mluvilo se hlavně o Treasury úvěru, kdy exportér není vázán na přesný termín jako při vypořádání FORWARDu, ale peníze může zaslat na účet i dříve. Pavla Břečková, ředitelka pro zahraniční obchod a strategii společnosti AUDACIO varovala: „Ztráty na kurzových rozdílech vedou ke snižování investic do inovací a vzdělávání ve firmách.”  Doporučila hlavně zavádění nákupů a dodávek v měně odpovídající výstupům a pochopitelně fixaci kurzu.


Měnové kurzy - neočekávané a neodhadnutelné

Není bez zajímavosti, že se zkušený podnikatel a exportér, vysoce fundovaný investiční bankéř i specialistky na zahraniční obchod shodli na jednom: ať už máme analýzy i zkušenosti a zajištění jakékoli, vždycky je zde přítomen moment neočekávaného a neodhadnutelného, ať tomu říkáme rčení babiček nebo boží vůle. Rizika exportu i podnikání obecně tu prostě jsou a budou vždy. „A snad i proto k nám právě nyní přijel na oficiální návštěvu i papež,” udělal za touto poznámkou panelistů tečku Jakub Železný, který celé setkání moderoval. O dalším zajímavém setkání nejen na téma krize se více dočtete v článku Krize jako šance na změnu.

 

 

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY