Jak získat peníze z EU?

01.10.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Získat peníze z EU je v České republice pořád složité, což kritizovala i Evropská komise. Ale jde to, o čemž nás přesvědčil včerejší článek.

Téma týdne: EU fondy

Začátek celého procesu je velmi jednoduchý - vybrat ten správný program. K tomu je zapotřebí přečíst si podmínky programů, které připadají v úvahu. Zajímejte se hlavně o účel čerpání prostředků, regionální vymezení, vymezení OKEČ a velikosti podniku. Mělo by jít tedy o to, jestli vůbec můžete žádat.

Pokud jde o velikost podniku, je dobré vědět, že

  • střední podnikatel zaměstnává méně než 250 zaměstnanců a jeho roční obrat nepřesahuje 50 milionů EUR nebo jeho bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 43 milionů EUR,
  • malé podniky zaměstnávají méně než 50 osob a jejichž roční obrat nebo bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 10 milionů EUR a
  • drobní podnikatelé zaměstnávají méně než 10 osob a jejichž roční obrat nebo bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 2 miliony EUR.

Stihne se to vůbec?

Program, který jste vybrali, musí mít aktuální výzvu se stanoveným termínem, v některých případech je program kontinulální. Je na zvážení, jestli doba, která je k dispozici, postačí ke kompletaci žádosti, tj. ke zpracování rozpočtu, podkladových materiálů a příloh k žádosti... Kolik času je zapotřebí k jednotlivým činnostem, je vidět v následující tabulce.


Časová náročnost projektu

Nastudování metodiky (hod)

Technická části projektu (hod)

Ekonomická část projektu (hod)
Lehký 5 20 až 60 20
Průměrný 10 60 až 120 50
Náročný 15 100 až 400 100

Zdroj: edotace.cz


Jsem dostatečně finanční zdravý

Jednou z podmínek je odpovídající hodnocení finančního zdraví. To vychází zejména z účetních výkazů a dalších informací ovlivňujících riziko možného úpadku. Výsledkem je známka A až E. Zatímco ratingové stupně A, B+, B, B-, C+, C jsou pro většinu operačních programů přijatelné, ratingové stupně C-, D a E vylučují možnost v některých programech úspěšně o dotaci žádat. Spočítat si finanční zdraví můžete sami nebo pokud není metodika výpočtu známa, pak si ho můžete zjistit u kompetentních společností. Pokud nemáte odpovídající známku, pak je zbytečné utrácet peníze na přípravu žádosti.


Jak na projekt

Pokud jste si jistí, že podporu získáte, pak se pusťte do přípravy samotného projektu. Vždy je dobré mít na paměti, že EU se líbí aktivity jako transfer know-how a nových technologií, inovace a inovativní postupy, výměna zkušeností, zaměstnanost, konkurenceschopnost atp. Efekt musí být prokazatelný a měřitelný. Jde o tzv. monitorovací indikátory, které identifikují stav před a po udělení podpory (např. počet pracovních míst před a po realizaci záměru).

Jedna z nejdůležitějších stránek projektu je ta ekonomická (cenová kalkulace, finanční plán, analýza rizik, cost-benefit analýza...). Měli byste si také uvědomit, jak budete projekt financovat. Zda to budou vlastní prostředky nebo bankovní úvěr a nebo jiný kapitál. EU totiž hradí jen určité procento a to ještě se zpožděním. Malé podniky dostanou 60 %, střední podniky 50 % a ostatní podniky pouze 40 %. Ale pozor na omezení objemu podpory díky pravidlu de minimis.

Pravidlo de minimis: Celková výše pomoci de minimis udělená jednomu subjektu nesmí přesáhnout částku 200 000 EUR během jakéhokoli tříletého období. To je necelých 5 milionů Kč.
Některé podpory jsou poskytovány na základě blokové výjimky: Jedná se o nařízení Evropské komise. Pokud jsou splněny podmínky tohoto nařízení, může být podpora bez dalšího poskytnuta, aniž by podléhala schválení ze strany Komise. Blokovými výjimkami jsou nařízení upravující veřejnou podporu určenou malým a středním podnikům, veřejnou podporu na zaměstnanost, veřejnou podporu na vzdělávání, regionální rozvoj a další.

Velmi často se používají úvěrové produkty. Česká Spořitelna nabízí EU Program Business. ČSOB má ČSOB Program na spolufinancování projektů podporovaných z fondů EU, GE Money Bank EU Servis. Komerční banka nabízí Podnikatelské úvěry na financování projektů s podporou ze SF EU - Program Ponte II. UniCredit Bank připravila pro klienty Evropské kompetenční centrum, jde například o Euroúvěr. Banky také mohou nabídnout standardní úvěry, krátkodobé, popř. střednědobé účelové úvěry.


Hurá na žádost

Pokud máte všechno rozmyslené, stačí podat tzv. registrační žádost, která obsahuje pouze základní informace o projektu a o žadateli. Žádost je možné poslat prostřednictvím internetové aplikace eAccount. Pro využívání této aplikace je třeba si zřídit elektronický podpis a založit si účet v této aplikaci.

Po schválení registrační žádosti vám příslušná instituce sdělí datum pro vznik způsobilých výdajů (od tohoto data mohou být výdaje vynaložené v souvislosti s projektem považovány za uznatelné) a lhůtu pro předložení plné žádosti, která už musí obsahovat všechny dokumenty. Připravte se na případné doplnění žádosti.


Jak to nakonec bude s těmi financemi?

Podpora se vyplácí zpětně na základě předložené žádosti o platbu. Žádost o platbu se rovněž podává formou elektronického formuláře přes eAccount a to po skončení etapy nebo celého projektu. V průběhu realizace nebo po ukončení realizace projektu / etapy projektu může být vykonána kontrola na místě realizace projektu. Monitorování projektů probíhá i po ukončení realizace, tzn. vyplacení podpory. A samozřejmě se může stát, že pokud nesplníte podmínky, pak musíte vrátit dotaci.


Další články30.9. Nezůstaňte pozadu s EU fondy
2.10. Programy EU, které zrovna letí

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY