Nezůstaňte pozadu s EU fondy

30.09.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Zájem o fondy EU roste, zvlášť v dnešní době, kdy banky zavírají kohoutky a prakticky každý projekt je brán jako rizikový.

Téma týdne: EU fondy

Pro období 2007 - 2013 byla pro Českou republiku vyčleněna z evropského rozpočtu částka ve výši 791,6 mld. Kč. Pozice čistého příjemce by se neměla měnit, Česká republika byla doposud v každém roce v kladné pozici. Měla by tedy z EU dostat více než kolik do společné evropské pokladny vloží.


Jak jsme na tom s čerpáním peněz z EU?

Čerpání evropských prostředků se za poslední léta velmi zlepšilo. Dokazují to i průběžná statistická čísla. K 5. srpnu 2009 bylo předloženo 25 224 žádostí o podporu v celkové výši 525,2 mld. Kč. Ke stejnému datu bylo evidováno 12 294 schválených projektů s alokací ve výši cca 138,9 mld. Kč. Proplaceno bylo celkem 23,6 mld. Kč. Přitom mezi měsíci je evidentní rostoucí trend.


Obrázek č. 1: Čerpání ze Strukturálních fondů a Fondu soudržnosti v mld. Kč

Cerpani z EU


Zdroj: MSC2007

Poznámka: data k 5. srpnu 2009, EU a národní zdroje, 1 EUR = 25,581 CZK


Možnosti financování

Evropské fondy jsou mixem různých způsobů, jak financovat podnikatelské potřeby. Podnikatelé se mohou pokusit spojit svůj podnikatelský záměr s obslužností regionu a využít např. prioritní osu 4 - Rozvoj venkova . To se týká pouze podniků z oblasti zemědělství a lesnictví, nicméně pokud půjde o zvyšování zaměstnanosti je možné ve spolupráci s místními autoritami získat evropské prostředky i z této osy. Mohou využít i podporu z Evropského sociálního fondu. Např. program Vzdělávejte se nebo Školení je šance. Pokud se projekt nějak týká inovací, pak má podnikatel napůl vyhráno. Další cestou je operační program Podnikání a inovace, který je přímo určený pro podniky a podnikatele.


Tabulka č. 1: Operační program podnikání a inovace

Název Popis
Start Financování začínajících podniků a podnikatelů
JEREMIE Financování projektů malých a středních podniků pomocí rizikového kapitálu
Progres Podpora dynamicky se rozvíjejících malých a středních podniků
Záruka Realizace podnikatelských projektů malých a středních podniků pomocí zvýhodněných bankovních záruk
Rozvoj Financování nákupu moderních technologických zařízení v malých a středních podnicích
ICT a strategické služby Podpora nabídky nových ICT produktů a služeb v ČR a vývoj softwaru
ICT v podnicích Zavádění a rozšiřování informačních systémů včetně outsourcingu
Eko-energie Využití obnovitelných a druhotných energetických zdrojů, zvyšování účinnosti při výrobě, přenosu a spotřebě energie
Inovace Podpora výrobkových a procesních inovací, organizačních a marketingových inovací; Získání průmyslově-právní ochrany nehmotných statků v podobě patentů, užitných vzorů, průmyslových vzorů a ochranných známek
Potenciál Zřízení nebo rozšíření vývojového centra (oddělení) zaměřeného na výzkum, vývoj a inovaci výrobků nebo technologií
Spolupráce Podpora při vzniku a rozvoji klastrů, pólů excelence, technologických platforem a projektů spolupráce
Prosperita Podpora vzniku a rozvoje vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů a center pro transfer technologií, sítí Business Angels
Školící střediska Výstavba, rekonstrukce, pořízení či vybavení školicích center nebo školicích místností
Nemovitosti Podpora vzniku a rozvoje podnikatelských nemovitostí, podnikatelských zón a regenerace brownfields
Poradenství Zvýhodněné poradenské služby
Marketing Zvyšování marketingových aktivit malých a středních podniků na zahraničních trzích

Podnikatelé dosud nejčastěji žádali o dotace z programu Eko-energie. „Dotaci z programu je možné použít na projekty rekonstrukce vodních elektráren, výstavbu bioplynových stanic nebo třeba na spolufinancování výměny otopného systému či zateplení budov - vyjma rodinných a bytových domů,“ uvedl ředitel divize strukturální fondy Lukáš Vymětal. Druhým nejúspěšnějším programem je Marketing. Program Marketing dotací podpořil například účast podniku na zahraničním veletrhu, zhotovení propagačních materiálů společnosti nebo získávání marketingových informací potřebných pro vstup na zahraniční trhy, vyjmenovává Vymětal. Na třetím místě je ICT v podnicích. Přehled všech programů a jejich výzev je v tabulce.


Tabulka č. 2: Výzvy v operačním programu Podnikání a inovace

Vyzvy v operacnim programu Podnikani a inovace

Zdroj: webové stránky ŘO OP Podnikání a inovace, řídící orgán OP PI
Poznámka: N/A – řídící orgán danou informaci neuvedl.
Měnový kurz: 1 EUR = 26,020 CZK - měsíční kurz převzatý z MSC2007


Každý program má svou instituci, která ho provádí. Nejčastěji to bývá Czechinvest, Českomoravská záruční a rozvojová banka, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo práce a sociálních věcí... Například na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu je k dispozici brožura Průvodce podnikatele Operačním programem Podnikání a inovace, která usnadní nejen orientaci v nabídce programů podpor, ale pomůže také identifikovat, ze kterého programu podpory a za jakých podmínek je možno čerpat prostředky na financování projektů.


Další články1.10. Jak získat peníze z EU?
2.10. Programy EU, které zrovna letí

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY