Kde se nejsnáze podniká?

31.08.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Podnikatelské prostředí každoročně hodnotí Světová banka, přitom platí, že občané zemí s nejlepšími podmínkami pro podnikání mají i nejvyšší životní úroveň.

Ve zprávě Světové banky „Doing Business 2009“ bylo hodnoceno celkem 181 zemí. Česko se umístilo až na 75. místě. Z členských zemí Evropské unie hůře dopadlo pouze Polsko a Řecko. Největším problémem Česka je dle zprávy přílišná byrokracie, složitost a zbytečná náročnost povinné administrativy pro firmy a podnikatele (o tom pojednává také článek Kde založíte s. r. o. nejlevněji?). Česká legislativa je příliš složitá a papírové povinnosti podnikatelů enormně vysoká.


Které ukazatele utváří žebříček?

Celkem bylo ve zprávě Světové banky hodnoceno 10 ukazatelů, výsledný index je potom průměrnou hodnotou dílčích hodnocení. Čím je index nižší, tím lepší umístění.

  • zahájení podnikání (náročnost a složitost založení nové společnosti, čas nutný k založení nové společnosti, kapitálová náročnost na založení nové společnosti)
  • získání stavebního povolení (nutné administrativní úkony, časová, finanční a legislativní náročnost)
  • zaměstnávání pracovníků (pružnost legislativy upravující pracovně-právní vztahy)
  • registrace nemovitosti (časová a finanční náročnost plynoucí z převodu nemovitosti)
  • získání úvěru (dostupnost a finanční náročnost získání úvěru, přečtěte si článek Srovnání podnikatelských úvěrů aneb čí úvěr to bude)
  • ochrana investorů (právní a justiční ochrana investorů)
  • placení daní (počet daní, čas nutný na přípravu a vyplnění všech daňových přiznání, poměr všech daní na zisku společnosti)
  • svoboda obchodu (nutná administrativa, čas a náklady spojené s dovozem a vývozem)
  • prosazování smluv (legislativní postupy, rychlost a náklady spojené s řešením obchodních sporů soudní cestou)
  • zavření podniku (výtěžnost z konkurzu)


Jednodušší podnikání = ekonomický růst

Přestože zpráva Světové banky nezohledňuje např. kupní síly obyvatel, vzdělanost a kvalifikaci obyvatel, kvalitu domácí infrastruktury či velikost trhu nebo kriminalitu, jedná se o důležitý dokument, který pomáhá mnohým investorům při rozhodování, ve které zemi investovat. Mnohem více než pro zahraniční investory (ti mohou vždy výrobu přesunout jinam) je však příznivé domácí podnikatelské prostředí důležité pro domácí firmy a podnikatele. Jednoduše řečeno, když se daří podnikání, daří se celé ekonomice. Všechny vyspělé státy se snaží podnikání co nejvíce podporovat odbouráváním administrativních a byrokratických překážek a zrychlováním státní správy.


Nejsnáze se podniká v Singapuru

Nejjednodušší podmínky pro podnikání jsou tradičně v Singapuru (přečtěte si článek Největší ekonomická svoboda? Hongkong a Singapur!). Na druhém místě je Nový Zéland a na třetím USA. V první desítce jsou i tři členské země Evropské unie (Dánsko, Velká Británie a Irsko). Nejvíce příznivých reforem bylo během roku provedeno v zemích střední Evropy a střední Asie. Nejvíce své hodnocení vylepšil Ázerbájdžán, Bělorusko, Albánie a Kyrgystán. V Ázerbájdžánu se během roku 2008 výrazně zlepšily podmínky pro založení nové společnosti (čas se zkrátil na polovinu, stejně jako náklady), legislativa upravující pracovně-právní vztahy je mnohem flexibilnější, převod nemovitosti se zrychlil z 61 dnů na 11 dní, menšinový akcionáři mají větší ochranu, daňové přiznání je možné podat on-line… Ale ani nejúspěšnější nezahálejí. Nový Zéland snížil sazbu daně z příjmu právnických osob, zavedl nový insolvenční zákon a zlepšila se on-line komunikace při zahájení podnikání. Jednodušší podmínky k podnikání prosazují domácí vlády všude na světě. Vždyť jenom podmínky pro založení nové společnosti během roku 2008 zlepšilo 49 zemí světa a placení daní zjednodušilo 36 zemí světa. Jak se vyvíjejí daňové systémy v EU, o tom je článek EU – které státy daně snižují a které zvyšují? Když se totiž snižuje administrativní zátěž, finanční náročnost a rychlost státní správy, mají firmy a podnikatelé více času věnovat se vlastnímu „businessu“ a rozšiřovat a vylepšovat své aktivity.

Tabulka: Kde jsou nejlepší podmínky k podnikání

Země Pořadí
1 Singapur
2 Nový Zéland
3 USA
4 Hongkong
5 Dánsko
6 Velká Británie
7 Irsko
8 Kanada
9 Austrálie
10 Austrálie
11 Island
12 Japonsko
13 Thajsko
14 Finsko
15 Gruzie
16 Saudská Arábie
17 Švédsko
18 Bahrajn
19 Belgie
20 Malajsie
21 Švýcarsko
22 Estonsko
23 Korea
24 Mauritius
25 Německo
26 Nizozemí
27 Rakousko
28 Litva
29 Lotyšsko
31 Francie
36 Slovensko
41 Maďarsko
45 Bulharsko
47 Rumunsko
48 Portugalsko
49 Španělsko
50 Lucembursko
54 Slovinsko
65 Itálie
75 Česko
76 Polsko
96 Řecko

Zdroj: Worldbank – Doing Business 2009

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY