Potřebuji pro podnikání speciální účet?

28.07.2009 | , Finance.cz
FIRMY


Na co se ptát při výběru účtu pro podnikání. Je takový účet vůbec potřeba? Podnik takovou otázku zpravidla neřeší, ale podnikatel by si takovou otázku položit měl?

Téma týdne: Bankovní účty pro podniky a podnikatele

Podnikatelé mají od studentských let svůj soukromý účet a rádi by ho používali i pro své podnikatelské aktivity. Ano, mohou, protože povinnost založit speciální účet pro podnikání není, pokud nejsou plátci daně z přidané hodnoty. Otázkou ale je, jestli se to podnikateli vyplatí. Na první pohled je to výhodné, protože podnikatel neplatí za dva účty, ale pouze za jeden.


Proč si vybrat podnikatelský účet?


Ale na druhý pohled už to tak jednoznačné není. Za prvé, podnikatel si nemůže uplatnit poplatky za vedení, za příkazy a další poplatky do výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Tzn. nesníží si základ daně a tím daňovou povinnost. Za druhé, jak podnik roste, stává se jeho soukromý účet pro podnikání nevyhovující. Musí si pak založit nový účet, tím mu vznikají dodatečné výdaje. Za třetí, mohou nastat komplikace s prokazováním příjmů při kontrole finančního úřadu. A co víc. Některé finanční úřady to nemají rádi a některé banky to dokonce zakazují.

Pokud jste ale na začátku a jsou pro vás důležité především náklady na vedení účtu a plánujete několik příkazů měsíčně a žádné složité operace jako cash back, zajištění měnového rizika apod., může vám váš soukromý účet zcela postačovat (viz náš srovnávač běžných účtů pro fyzické osoby). V takovém případě si můžete evidovat svoje příjmy např. v excelovské tabulce, doložit je výpisem z účtu a výdaje uplatňovat paušálem

Pokud jste se rozhodli pro nový účet, pak se vám nabízí velký výběr. Každá banka má v nabídce minimálně dva, tři účty, některé jich mají i více než pět (viz náš srovnávač bankovních účtů pro podnikatele) a jsou tu rovněž družstevní záložny se svoji nabídkou (viz článek Družstevní záložny aneb Když vás banka omrzí). Vyznat se pak mezi všemi není jednoduché, banky nabízejí speciální účty pro podniky a podnikatele, některé mají dokonce speciální účty pro začínající podnikatelské subjekty, dále si můžete vybrat mezi korunovými účty a účty v cizí měně. V nabídce jsou i speciální účty pro některá svobodná povolání – nejčastěji pro advokáty a notáře, lékaře, pojišťovací zprostředkovatele a makléře apod.

Podnikatelský úvěr je na rozdíl od úvěrů bankovním produktem, který je dostupný každému, kdo předloží potřebné dokumenty, právnická osoba výpis z obchodního rejstříku a občanský průkaz osoby zastupující společnost, podnikatel živnostenský list, koncesní listinu nebo žádost o přidělení IČO a občanský průkaz. Banka si může stanovit i další podmínky, např. sídlo nebo místo podnikání na území ČR.


Drahé vedení a levné transakce nebo levné vedení a drahé transakce


Každý má své oblíbené banky, nicméně banky, se kterými jsme spokojeni jako soukromé osoby, nemusí mít v nabídce takový účet, který nám bude pro podnikání absolutně vyhovovat. Proto se nesmíme omezit pouze na naši banku, případně na několik málo bank, ale podívat se na trh komplexně. Pomineme-li to, že klient musí své bance důvěřovat (to je snad automatické!), tak hlavním kritériem by měl být rozsah služeb a jejich kvalita a cena za tyto služby.

Je to vždy něco za něco. Na trhu existují minimalistické produkty, které mají nízké nebo nulové měsíční poplatky za vedení účtu, ale jednotlivé bankovní operace jsou dost zpoplatněné. Příkladem je Běžný účet v Kč od Komerční banky. Měsíční poplatek za vedení činí 100 Kč, poplatek za příchozí platbu v rámci banky je 5 Kč, z jiné banky 7 Kč. Dále pak účty s velmi vysokým měsíčním poplatkem za vedení účtu, u kterých je ale velký počet operací zdarma nebo za nízkou cenu. Takovým příkladem je Obchodní konto ČSOB, měsíční poplatek za vedení účtu je 1 100 Kč, ale součástí produktu je 100 tuzemských příchozích plateb zdarma. Pokud Vám tedy přijde 50 plateb v rámci banky a dalších 50 plateb z jiné banky, pak v případě Obchodního konta ČSOB ušetříte 600 Kč oproti Běžnému účtu v Kč od Komerční banky. Toto srovnání ale neznamená, že je Běžný účet v Kč od Komerční banky špatný!


A nebo něco mezi tím?


Mezi těmito „extrémy“ existuje i něco jako střední třída podnikatelských účtů. Takovým účtem je například Komfort od Komerční banky. Poslední skupinou jsou nové progresivní účty například od Fia nebo mBanky, které míří převážně na menší podniky a podnikatele, kteří od účtu nechtějí sofistikované produkty, ale především slušný produkt za velmi nízké náklady.

Kdo si chce opravdu vybrat ten nejlepší produkt, měl by si nejprve vypsat, co od účtu očekává (např. 5 příkazů měsíčně zadaných online, 10 výběrů z bankomatu, SIPO, embosovanou platební kartu, kontokorent, elektronické bankovnictví, dva výběry hotovosti na pobočce apod.), podívat se na ceníky bank nebo využít náš srovnávač a spočítat si celkové náklady. Některé banky jako například UniCredit Bank vám s tím trochu pomohou. Na svých stránkách totiž nabízejí výpočet nákladů s výběrem nevýhodnější varianty. Zadává se počet tuzemských plateb zadaných prostřednictvím el. kanálů, počet výběrů z vlastních bankomatů a z bankomatů jiných bank, internetové bankovnictví a debetní karty. I v tomto případě se ale podívejte na ceník a to především těch služeb, které v takovémto jednoduchém srovnání nefigurují. Něco podobného má ve svém ceníku i Komerční banka.


Nezapomeňte na doplňkové služby


Účtem samotným to ale začíná. Následují doplňkové služby jako kontokorentní úvěry, debetní a kreditní karty, cestovní šeky, akreditivy, zajištění měnových a úrokových rizik (viz článek Treasury - zisk a zajištění), cash pooling (viz článek Cash pooling – chytrý systém s více účty). Dobrý pocit z extrémně nízkého úvěru vám tak může zkazit velmi drahý kontokorent (ten je snad nejpoužívanější pro financování provozních potřeb podniku) nebo ne zcela vyhovující karta.


Další články29.7. Srovnáváme bankovní účty
30.7. Podnikatelské účty - pořád něco nového

 

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY