Ovlivnila recese počet letních brigád?

15.07.2009 | , Studentskefinance.cz
FIRMY


Prázdniny se dají strávit jakkoliv. Pro studenty jsou tyto volné měsíce možností, jak si přivydělat trochu peněz. Kdo si našel brigádu ještě před prázdninami, neprohloupil.

Na internetu lze stále najít krátkodobý nebo dlouhodobý přivýdělek. Nejvíce nabídek najdou uživatelé na Jobs.cz (nyní 689 nabídek) a Práce.cz (nyní 668 nabídek) a to v marketingu (telemarekting, práce v call centru), úklidové práce, pomocné práce v pohostinství, doučování jazyků (ale i matematiky a fyziky) a také v oboru IT (programování, webdesign). Dlouhodobě je nabídek na brigády nejvíce v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji.

Pro třičtvrtiny z téměř dvou tisíc dotázaných na portálu www.prace.cz je těžší než loni si najít brigádu. Uživatelé letos přitom hledají brigády intenzivněji: zájem stoupl oproti loňsku o 57%. Nabídka brigád však poklesla v důsledku hospodářské recese o 35 až 40%.


Co je atraktivní


Z kvalifikovaných brigád jsou to pomocné administrativní práce, účast na projektech v marketingu či IT, ale i záskoky na recepci či telemarketing. Ze sezonních a nekvalifikovaných brigád to jsou pomocné práce při sběru ovoce a zeleniny, doplňování a vybalování zboží či roznášení letáků.


Hlavním lákadlem je plat


Proto se také v nabídkách uvádí hodinová sazba. Brigády za „100 a více“ se na internetu moc neohřejí. „Ve výjimečných případech jsme zaznamenali i sto odpovědí na jednu nabídku! V zásadě v průměru jsou hodinové sazby zachovány tak jako byly v loňském roce,“ říká Ondřej Mysliveček z portálu Jobs.cz. Hodinová sazba je u běžných brigád od 75 do 80 kč/hod (v regionech od 60 Kč/hod.). Objevují se ale také nabídky se sazbou 100, 125 až 200 kč/hod. Minimální hodinová mzda je ve výši 48,10 Kč hrubého za odpracovanou hodinu (v případě mladistvého zaměstnance do 18 let to je 38,50 Kč za hodinu).


Proč se vyplatí vzít brigádu


Brigáda je vhodná nejen pro studenty, ale i pro matky na mateřské dovolené, důchodce či nezaměstnané. V první řadě získáváte zkušenosti a různé dovednosti (např. komunikační, odborné), neztratíte kontakt s pracovním prostředím. Nezřídka se stává, že brigáda může přerůst v pracovní poměr, minimálně si zlepšíte svůj životopis. A nakonec budete mít zasloužený příjem.


Jak na to!


Najít brigádu může být složité – je větší konkurence a méně nabídek než loni, ale na druhou stranu nabídky na internetových pracovních portálech denně přibývají. U tohoto typu pracovních úvazků je vyšší flexibilita mezi nabídkou a poptávkou než u klasických pracovních pozic. O to více platí, kdo je zaregistrován na pracovních portálech a denně sleduje aktuální situaci, ten má větší šance.


Výsledky ankety


Anketní otázka na portálu www.prace.cz zněla: "Hledáte si letní brigádu nebo přivýdělek?"

 

  • Už mám na léto práci domluvenou. (11 %)
  • Stále hledám, ale je to těžší než loni. (77 %)
  • Nic nehledám. (12 %)


Hlasovalo 1899 lidí na www.prace.cz.

Autorka článku pracuje pro společnost LMC, která mimo jiné spravuje službu www.jobs.cz a provozuje pracovní portál www.prace.cz.

 


 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová  

Články ze sekce: FIRMY