Je práce ve finančním sektoru stále perspektivní?

08.04.2009 | , Finance.cz
FIRMY


O finanční krizi mluví snad každý vždy a všude. Není dne, kdy by se nemluvilo o propouštění, o uzavírání továren, o krachujících společnostech. Ale jak jsou na tom banky a ostatní finanční instituce?

Počet volných míst v oboru „bankovnictví a finanční služby“ poklesl na pracovních portálech oproti září loňského roku o 43 % a v oboru „ekonomika a podnikové finance“ o  34 %. Co tento trend znamená? „Recese zasáhla kromě výroby a automobilového průmyslu i jiné sektory a poptávka ze strany firem se snížila logicky i u finančních oborů,“ říká analytik LMC Ondřej Mysliveček. „Z bank výrazněji propouštěla pouze ČSOB, ostatní hráči na trhu si udržují stabilní počet zaměstnanců a neplánují na letošek významný nábor nad rámec fluktuace či interních přesunů,“ dodává. Avizované je rozšiřování pobočkových sítí některých bank, které budou banky personálně pokrývat právě interními přesuny a drobnými nábory.


Nabídka a poptávka pozic ve finanční sféře


Celkem na trhu e-recruitmentu poklesla nabídka volných pozic ze strany zaměstnavatelů o 35 %. Naopak se zvýšil zájem uchazečů o nabídky práce, v oboru bankovnictví a finanční služby o 16 % a v ekonomice a podnikových financích dokonce o 45 %. Pro personalisty je to dobrá zpráva, mají z čeho vybírat a mohou tak najít kvalifikované uchazeče rychleji, levněji a s vyšším stupněm kompetencí než tomu bylo v loňském roce. V České spořitelně se například na některé pozice hlásí až 150 kandidátů, což může být pro personalistu stejně zatěžující jako když v loňském roce nemohl najít žádného relevantního uchazeče a musel dělat řadu kompromisů.


Perspektivní je řízení rizik a vymáhání pohledávek


Zelenou mají profese spojené s řízením rizik a vymáháním pohledávek. Většina bank a finančních institucí na českém trhu posiluje právě tuto oblast. Na jednoho uchazeče, který se o tyto profese zajímá, evidujeme přibližně dvě volná místa inzerovaná firmami (na finance.jobs.cz ). Hůře se v současné době bude hledat práce například ekonomům, účetním a finančním analytikům. Průměrně je nabídka volných pozic u těchto profesí oproti poptávce uchazečů nižší o 19 %. Přitom nejvíce uchazečů má zájem pracovat jako účetní. Na portálu Jobs.cz je registrováno v této profesi 637 životopisů a volných pracovních míst je evidováno 558.

 


Platový vývoj


Platová nabídka firem ve finančním sektoru zůstává na stejné úrovni jako vloni. Upravila se však platová očekávání kandidátů. Napříč všemi sektory vychází ze statistik pokles očekávání uchazečů co se týká výše platu až o 20 % oproti loňsku. „Je to jednoznačný důkaz, že kandidáti sledují vývoj na trhu, jsou realističtí ve svých platových očekáváních a také opatrnější,“ říká Ondřej Mysliveček.

Tabulka: Průměrné mzdy u vybraných profesí v korunách

Profese Mzda v korunách
finanční kontrolor 54.000
finanční analytik 55.000
finanční specialista 37.500
risk manager 48.600
účetní 39.000
auditor 38.500
(interní 25-80 tis., externí až 200 tis. Kč)


Prognóza letošního roku


V letošním roce nelze očekávat žádné dramatické výkyvy natož nárůst nabídky volných pracovních pozic ve finanční sféře. I nadále však bude přetrvávat vysoká poptávka firem po vysoce kvalifikovaných zaměstnancích a s jistotou můžeme konstatovat, že bude prosperovat fluktuační byznys a s ním se ruku v ruce objeví na pracovních portálech stabilní počet volných pracovních míst.

Tabulka: Vývoj - září 08 ? únor 09

Počet odpovědí Počet volných míst
Bankovnictví a finanční služby +16 % -43 %
Ekonomika a podnikové finance +45 % -34 %

Autorka článku pracuje pro společnost LMC, která mimo jiné spravuje službu www.jobs.cz a provozuje pracovní portál www.prace.cz.

 

 Pracovní příložitosti ve finančnictví

Nejzajímavější nabídky z finančího sektoru najdete jen na jobs.finance.cz!

Autor článku

Jana Skalová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY