Přepravujte a obchodujte s klidem

24.10.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Podnikatelská pojištění jsou nejdynamičtěji rostoucí pojistné produkty. Platí to i pro poslední představované produkty - pojištění dopravy a záruky.

Téma: Pojistné produkty pro podniky a podnikatele


Pojištění podniků a podnikatelů roste každým rokem. Proto úvod posledního článku našich fintriků o pojištění podnikatelů a podniků věnujeme některým statistickým údajům. Podnikatelská pojištění bez zákonného pojištění za prvních šest měsíců 2007 činilo 8 370 519 tis. Kč, letos za stejné období to je 9 104 004 tis. Kč, o 8,7 % více. Zákonné pojištění odpovědnosti rostlo o 9,2 %, z hodnoty 2 806 317 tis. Kč za prvních šest měsíců 2007 na 3 065 409 tis. Kč za stejné období letošního roku. Největšími poskytovateli těchto produktů jsou Kooperativa a Česká pojišťovna s předepsaným pojištěním přes 3, resp. 2 mld. Kč za prvních šest měsíců 2008.

Posledními představovanými produkty jsou pojištění dopravců, které využijí nejenom specializované přepravní firmy, ale i všechny ostatní firmy, které pro cizí nebo vlastní potřebu zajišťují přepravu, a pojištění záruky.


Pojištění dopravců


Pojištění odpovědnosti silničního dopravce

Předmětem tohoto pojištění je vzniklá odpovědnost za ztrátu, zničení nebo poškození přepravovaných věcí, která vyplývá jednak z právních předpisů platných v České republice, jednak z Úmluvy o přepravní smlouvě v mezinárodní silniční nákladní dopravě. Produkt je určený především firmám, které na základě koncesní listiny provozují vnitrostátní nebo mezinárodní silniční dopravu, a to pro cizí potřebu. Pojištění se rovněž vztahuje k nákladům, které vyžaduje právní ochrana pojištěného proti uplatněnému nároku na náhradu škody, to znamená například soudní řízení.


Pojištění odpovědnosti zasílatele

Tímto pojištěním se zasílatel zajišťuje pro případ, kdy je odpovědný za škodu vzniklou při obstarávání přepravy věci. Ta může nastat v případě poškození, zničení nebo pohřešování dané věci. Pojištění se vztahuje i na odpovědnost za finanční škodu a náklady potřebné k právní ochraně pojištěného proti uplatněnému nároku na náhradu škody. Pojištění odpovědnosti zasílatele je určené firmám, které se na základě přepravní smlouvy zavázaly dopravit prostřednictvím cizích dopravců věci pro cizí potřebu a které provozují vnitrostátní nebo mezinárodní zasílatelství.


Pojištění cenností během přepravy

Pojištěním cenností během přepravy lze pojistit poškození, zničení nebo pohřešování pojištěných cenností v návaznosti na nehodu dopravního prostředku, požár, loupež atp. Pojištění lze navázat i na případná nebezpečí při přebírání, nakládce, vykládce a předávání pojištěných cenností. Tento produkt je určený především bezpečnostním agenturám, které přepravují cennosti (peníze, ceniny, cenné papíry, drahé kovy a věci zvláštní hodnoty).


Pojištění zásilek během přepravy

Toto pojištění je určeno firmám, které jsou vlastníky zásilky, ať už se jedná o prodávajícího či kupujícího. Pojištění zásilek během přepravy zpravidla kryje všechna pojistná nebezpečí jako škody vzniklé poškozením, zničením nebo pohřešováním zásilky jakoukoli nahodilou událostí, nehodou dopravního prostředku, požárem apod. Je možné sjednat i připojištění vztahující se k charakteru zásilky, například vnitřní zkáza zásilky, nebo nebezpečí válečných událostí.


Pojištění věcí během silniční dopravy

Pojištění věcí během silniční dopravy mohou využít firmy, které přepravují pro vlastní potřebu. Bývá většinou sjednáno jako součást například pojištění majetku nebo havarijního pojištění.


Pojištění finanční způsobilosti dopravce

Dopravce je povinen prokázat schopnost finančního zajištění svého provozu, pokud poskytuje svoje služby pro cizí potřeby. Tato schopnost se prokazuje především obchodním majetkem, objemem dostupných prostředků, provozním kapitálem, rezervou na 12 měsíců provozu, bankovní zárukou atp.


Pojištění záruky


Při sjednávání tohoto pojistného produktu se vychází především ze schopnosti pojištěného uhradit závazky, na které se pojištění sjednává. Zpravidla se vyžadují nejméně dva ukončené roky podnikání společnosti, doložení potvrzení o neexistenci závazků po lhůtě splatnosti vůči finančnímu úřadu, správě sociálního zabezpečení a zdravotním pojišťovnám.


Pojištění záruky za celní dluh

Pojištění záruky za celní dluh se vztahuje k případu nezaplacení vzniklého celního dluhu, sankce, pokuty, skladného a nákladů řízení příslušného celního úřadu, za které pojišťovna ručí. Délka tohoto pojištění je zpravidla 12 měsíců.


Pojištění záruky za spotřební daň

Pojištění záruky za spotřební daň se vztahuje k případu nezaplacení vyměřené spotřební daně včetně jejího příslušenství celnímu úřadu, za které pojišťovna ručí. Tento produkt je určený především právnické a fyzické osobě, která poskytla zajištění spotřební daně při provozování daňového skladu, osobě, která provozuje daňový sklad odeslání nebo daňový sklad určení, dopravcům a vlastníkům vybraných výrobků a daňovým zástupcům. Délka tohoto pojištění je zpravidla 12 měsíců.


Pojištění smluvní záruky

Tímto produktem se pojištěný zajišťuje pro případ, že není schopný dostát svým závazkům vyplývající ze smlouvy mezi ním a jeho obchodním partnerem (dodávajícím, odebírajícím). Touto smlouvou může být například smlouva o dílu, dodání zboží apod. Pojištění smluvní záruky je určeno především dodavatelským společnostem.


Pojištění záruky pro případ úpadku cestovní kanceláře

Cestovní kanceláře jsou povinny se pojistit v případě, že nejsou schopny dostát svým závazkům.


Pokud se chcete dozvědět další informace o pojištění podniků a podnikatelů, navštivte naše firemní centrum..

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY