Pojistné balíčky – více druhů pojištění v jedné smlouvě

21.10.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Trendem společností z různých oborů včetně pojistného trhu je spojování více produktů do jedné smlouvy. Podnikatelé tak mohou získat za relativně nízkou cenu komplexní balíček pojištění.

Téma: Pojistné produkty pro podniky a podnikatele


Na pojistném trhu se stále častěji můžeme setkat s balíčky pojistných produktů. Jedná se o pojistné smlouvy, které sdružují několik produktů. Klientům se tak ulehčuje práce s uzavíráním několika smluv, výsledná cena bývá zpravidla výrazně nižší. Nevýhodou těchto balíčků je, že mohou obsahovat některé produkty, které podnik či podnikatel nevyužije, a přesto za ně musí platit. Záleží ale na komunikaci s pojišťovnou, na vytvoření balíčku šitého na míru klientovi.

Na trhu se můžeme setkat s nejrůznějšími názvy a kombinacemi jinak individuálně prodávaných produktů, například s produktem Pojištění živnostníků, malých a středních podnikatelů, Pojištění průmyslu a rizik, Pojištění průmyslu a podnikatelů apod. Většinou jde o kombinaci pojištění odpovědnosti, pojištění majetku, živelní pojištění, pojištění pro případ přerušení provozu apod. Tyto balíčky jsou určené podnikům působících v jakémkoli oboru. Existují ale i produkty, které jsou nabízené pouze určitým podnikům, například podnikům s kancelářským provozem a zdravotnickým zařízením. Tyto firmy se totiž výrazně liší, co se týče rizik, od firem s průmyslovou výrobou.


Pojištění pro firmy s kancelářským provozem


Tento druh pojištění nabízí například společnost INSIA. Její produkt INSIA OFFICE uvedený na trh v září je komplexním produktem, který jednoduše řeší všechny potřeby běžné kancelářské firmy. Pojistná ochrana je velmi široká, zahrnuje pojištění majetku, a to v rozsahu „all risks“, a pojištění elektroniky (pád, zkrat, přepětí), přičemž přenosné přístroje, jako jsou notebooky či projektory, jsou pojištěny i mimo kancelář. Pojištěny jsou peníze v kanceláři i při přepravě a v případě loupežného přepadení je součástí plnění i úrazové pojištění zaměstnanců včetně jednorázového odškodnění za utrpěný šok. Automatickou součástí pojištění je přerušení provozu a vícenáklady při velké škodě jako třeba úhrada pronájmu náhradních kanceláří a to i pro případ výpadku proudu a jiných energií nebo zabránění přístupu do budovy. Asistenční služba na vyhrazeném telefonním čísle pak zajišťuje jak přímou pomoc při běžných haváriích (instalatéři, sklenáři, zámečníci), tak organizaci odbornou pomoci při obnově provozu kanceláře a řešení pojistné události.

Více o tomto produktu si přečtěte v našem rozhovoru s generálním ředitelem společnosti INSIA.


Pojištění pro zdravotnická zařízení


Dalším speciálním produktem je pojištění ordinací, které začíná nabízet čím dál větší počet pojišťoven.

Na trhu se můžeme setkat s produktem Pojištění ordinací a Pojištění odpovědnosti provozovatele zdravotnického zařízení. Tyto pojistné produkty jsou určené pro lékaře, stomatology, provozovatele soukromých zdravotnických praxí a veterináře.

Prostřednictvím pojištění ordinací je možné pojistit například:

  • vybavení ordinace jako zásoby léků, zdravotnický materiál, dokumenty, cennosti apod.
  • nemovitosti a movité věci včetně přístrojů a elektroniky
  • skla
  • přepravu vlastních peněz a jiných cenin pro případ nehody či přepadení
  • odpovědnost z provozní činnosti
  • odpovědnost pro případ přerušení provozu

Rizika, proti kterým se lze pojistit:

  • živelní události včetně vody unikající z vodovodního zařízení
  • odcizení nebo
  • vandalismu


Další specifické produkty


Mezi další specifické produkty, které jsou určené pro specifický okruh podniků, patří stavebně montážní pojištění, které se sjednává jako ochrana proti nebezpečím na stavbě při stavebních a montážních činnostech. Dále je to například pojištění přepravy, které sjednávají dopravci, dodavatelé nebo odběratelé, a pojištění výstav, které se sjednává jako komplexní pojištění představovaného zboží, zboží určeného k prodeji, zařízení výstavní expozice apod. Velmi známým produktem je pojištění cestovních kanceláří pro případ jejich úpadku.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY