Vyhněte se byrokracii a kupte si společnost na klíč

12.09.2008 | , Finance.cz
FIRMY


Možnost pořídit si novou firmu na klíč je v Česku stále oblíbenější formou, jak co nejrychleji a nejefektivněji začít podnikat. Co je důvodem stoupající obliby ready-made společností v České republice a jak tento způsob založení společnosti funguje?


Začátek podnikání – úřady a formuláře


Zahájení podnikání dosud patří v ČR mezi poměrně komplikované a zdlouhavé procedury - dle průzkumu Světové banky jde v ČR zhruba o třítýdenní záležitost (Hospodářská komora ČR uvádí jako průměrnou dobu založení obchodní společnosti dokonce lhůtu čtyřiceti dní), a to přes četné pokusy státní správy založení společností zjednodušit a zrychlit. Bujná byrokracie, pomalé reakce úřadů a velké množství administrativních úkonů, které je třeba před zahájením podnikání absolvovat, výrazně prodlužují proceduru založení obchodní společnosti v ČR v porovnání s ostatními vyspělými ekonomikami. Před zahájením podnikání čeká podnikatele zhruba čtrnáct návštěv na osmi různých úřadech a institucích, kde je nutné doložit asi šestnáct typů potvrzení, výpisů, žádostí a návrhů, včetně takřka dvacetistránkového formuláře návrhu na zápis do OR. Navíc k výše uvedeným komplikacím přistupuje fakt, že orientace v podkladech a požadavcích, které jsou na budoucí podnikatele kladeny, je pro osoby bez právního nebo podobného vzdělání často složitá, a dochází tak k pochybením, jež celou proceduru ještě prodlouží, potažmo prodraží.


Stále oblíbenějším způsobem založení obchodní společnosti se tak u nás stává koupě ready-made (předzaložené) společnosti, někdy označované jako společnost na klíč. Jde pravděpodobně o nejrychlejší a nejjednodušší cestu, jak při dostatku financí a naopak nedostatku času nebo chuti projít celou zdlouhavou procedurou na vlastní pěst, zahájit podnikání a pořídit si společnost rychle a snadno. Ready-made společnost je zakládána výhradně za účelem dalšího prodeje, a je tedy bez obchodní historie, bez závazků a pohledávek. Navíc má již plně splacený základní kapitál a je k dispozici okamžitě.


Kdo se o společnost na klíč zajímá nejvíc?


Tyto společnosti nakupují nejčastěji začínající podnikatelé, kteří nemají zájem ani odborné znalosti pro týdny boje s úřady a lejstry, ale i zaběhnuté firmy, např. developerské společnosti či realitní kanceláře, které na každý projekt zakládají novou společnost, investiční společnosti, advokáti pro své klienty nebo cizinci, pro něž je tato služba standardem, na který jsou z domova zvyklí, a jimž může tato služba pomoci překonat jazykovou bariéru. Někteří poskytovatelé těchto služeb nabízí shodný servis také v zahraničí, nejčastěji na Slovensku a v Polsku. Díky odlišným administrativně-legislativním požadavkům v sousedních zemích a jisté jazykové bariéře (v Polsku) je nákup ready-made společnosti významně komfortnější a bezpečnější.


Zajímavá je také nabídka souvisejících služeb – standardně je již nabízen pronájem registračního sídla společnosti, obsazení dozorčích orgánů profesionály, tzv. virtuální sídlo společnosti, včetně asistentky, která za společnost komunikuje, daňové a účetní poradenství a další. Tyto služby jsou ovšem již většinou placené nad rámec základní služby prodeje společnosti. Jednou z novinek na českém trhu předzaložených společností je nabídka prodeje společností na splátky. Tato forma prodeje je však již z etického hlediska poměrně diskutabilní, zejména proto, že se tímto způsobem mohou k podnikání dostat i osoby s nevyřešenou finanční situací, které mohou jen stěží poskytnout dostatečné záruky svým zákazníkům a obchodním partnerům.


Zjednodušte si život a nechte jednat druhé


Postup pořízení ready-made společnosti je oproti klasickému založení obchodní společnosti významně jednodušší, zpravidla vám postačí pouze občanský průkaz nebo pas a schůzka u notáře, kde je podepsán notářský zápis a zajištěny další dokumenty potřebné k podání návrhu k rejstříkovému soudu. V případě založení nové společnosti dle dispozic klienta přibude vyřízení plných mocí. Dalšího postupu se pak klient již aktivně neúčastní, vše za něj vyřídí společnost, která pro něj obchodní společnost zakládá (s výjimkou například vložení základního kapitálu a dodání potvrzení poskytovateli služby). Vše je ovšem s klientem detailně projednáno, a časová úspora je tak skutečně značná.


Čas jsou peníze, i ten uspořený něco stojí


Náklady na pořízení ready-made společnosti se liší u jednotlivých poskytovatelů této služby. Cena společnosti s ručením omezeným se pohybuje průměrně kolem 45.000 Kč, u akciové společnosti jde pak o cca 100.000 Kč – v obou případech jde samozřejmě o jisté navýšení oproti založení obchodních společností vlastními silami, které souvisí s profesionalitou nabízených služeb a významnou časovou úsporou. S vyššími náklady je spojeno například založení stále populárnější evropské společnosti, zde je ovšem procedura založení natolik administrativně i organizačně náročná, že pořízení takového typu společnosti na klíč je takřka jedinou možností, kterou zájemce o tuto právní formu k založení společnosti má. Cena takové společnosti se pohybuje v rozmezí 200.000 až 250.000 Kč.


Obezřetnost se vyplatí


U všech poskytovatelů prodeje ready-made společností je dobré se již od zahájení jednání informovat o všech krocích, které zájemce čekají, a všech souvisejících nákladech. Někteří poskytovatelé nabízí své služby spíše formou „cena již od“, a na zájemce o podnikání tak mohou čekat překvapení v podobě nákladů a skrytých poplatků, s nimiž předem nepočítal. Jde například o zpoplatnění změny názvu (firmy) společnosti, které se vesměs děje zároveň se změnou sídla. Někteří poskytovatelé však tyto služby zpoplatňují zvlášť, tedy v podstatě dvakrát. Zájemce neznalý poměrů a procedur tak může zaplatit i o několik desítek tisíc korun více než původně zamýšlel. V zásadě lze doporučit obrátit se na zkušené odborníky, kteří již od počátku informují o všem transparentně a v případě jakýchkoliv pochybností o profesionalitě nebo spolehlivosti se raději obrátit o dům dál.

 

Autor článku je jednatelem společnosti Chamr & Partners s.r.o. (www.spolecnosti.com).

Autor článku

Martin Chamr


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY